Rijmpjes kwalijk voor kind

Ouders die zich zorgen maken ken over het geweld dat de tv hun kroost voorschotelt, kunnen beter hun eigen repertoire onder de loep nemen....

Britse onderzoekers keken vooral naar de aftelrijmpjes, waarmee mee ouders hun kinderen al eeuwen wen lang leren tellen. Elk deuntje werd geklasseerd naarde mate waarin er geweld in voorkwam. De studie onderscheidt verborgen wreedheid, toevallige wreedheid en opzettelijk agressiviteit.

In het liedje Humpty Dumpty valt het hoofdpersonage met een eivormig hoofd van een muur. Soldaten van de koning krijgen Humpty Dumpty niet terug op zijn plek. Dit rijmpje wordt gerangschikt onder 'toevallige wreedheid'. Liedjes waarin soldaten naar het front marcheren worden als agressief bestempeld.

Het onschuldig klinkende Rockabyebaby is volgens de Britten 'traumatiserend' voor kinderen. In het liedje laat de wind een babywiegje, dat in een boom hangt, heen en weer bewegen. De studie zegt dat trauma's kunnen ontstaan, omdat het liedje suggereert dat het kind uiteindelijk uit de wieg valt.

Een kind dat een uur lang luistert naar de aftelrijmpjes krijgt 52 vormen van geweld te verwerken. Uit een onderzoek van de Ofcom, het orgaan dat toezicht houdt op naleving van de goede zeden op de Britse televisie, blijkt dat er tussen half zes 's middags en negen uur 's avonds gemiddeld per uur vijf gewelddadige scs zijn te bespeuren.

Televisieprogramma's zijn minder schadelijk, vinden de onderzoekers, omdat ze ook de de gevolgen van geweld laten zien. Bij de kinderliedjes vormen de kinderen zelf een beeld van wat er gebeurt, wat ze bang kan maken.'

De jeugdmisdaad is dus niet geheel toe te schrijven aan geweld op tv, aldus de studie. In het Verenigd Koninkrijk wordt 10 procent van de misdrijven door minderjarigen gepleegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden