Rijkswaterstaat: ga bij deze storm niet de weg op

Rijkswaterstaat heeft donderdag een verkeersalarm afgekondigd. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat gebruik maakt van het verkeeralarm....

Op verscheidene plekken in Nederland zijn donderdag wegdelen afgezet door ongevallen met vrachtwagens veroorzaakt door de storm. Dat blijkt uit het verkeersoverzicht van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Op de A9 werden tussen Alkmaar en Amstelveen twee rijstroken afgesloten door een gekantelde vrachtwagen. De N11 tussen Leiden en Bodegraven is afgesloten door een soortelijk ongeval. Op de A27 is de weg tussen Almere en de Stichtse Brug afgesloten nadat en mobiele bouwkeet van een vrachtwagen afwaaide. Op dezelfde weg wordt het verkeer ter hoogte van Everdingen vertraagd als gevolg van een gekantelde aanhanger van een vrachtwagen.

Tussen Utrecht en Oberhausen schaarde een aanhanger van een vrachtwagen op de A12. De N36 werd tussen Almelo en Hardenberg afgesloten door een ongeval met een vrachtwagen. Op de A16 is ter hoogte van de Moerdijkbrug een rijstrook afgesloten in verband met afgevallen lading.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) adviseert vrachtwagenchauffeurs een veilige plek op een parkeerplaats te zoeken en de storm daar uit te zitten.

Zwaarste storm in jaren

Nederland kampt donderdag volgens het KNMI met de zwaarste storm sinds jaren. Het was op 27 oktober 2002 voor het laatst dat een storm van dit formaat woedde. Het is niet de ergste storm van het laatste decennium, dat was op 25 januari 1990.

Die storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte volgens het KNMI aan zeventien mensen het leven. De sterkte van de storm liep toen op tot windkracht 11. Dit keer kampen we met een storm die op enkele plaatsen in Nederland op kan lopen tot windkracht 10.

Verkeeroverlast

De storm die donderdag over Nederland raast, levert veel overlast op voor het verkeer. Dat liet het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten.

De A27 is tussen Almere en de Stichtse Brug afgesloten omdat er een mobiele bouwkeet van een opleger van een vrachtwagen is gewaaid. Dezelfde snelweg is ter hoogte van Everdingen afgesloten door een gekantelde aanhangwagen van een vrachtwagen. De bergingswerkzaamheden worden volgens het KLPD belemmerd door automobilisten die de wegafsluiting negeren en doorrijden over het wegdeel.

Brandweer

De brandweer adviseert mensen in Amsterdam wederom niet de straat op te gaan als dat niet per se nodig is. Door de harde wind vliegen er dakpannen en takken door de lucht, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dat liet een woordvoerder donderdag weten.

De brandweer krijgt steeds meer meldingen binnen van stormschade. Op het Belgiëplein in Amsterdam-West heeft de gevel van een bankgebouw het begeven. Niemand raakte daarbij gewond.

In Utrecht is een bouwkraan donderdagochtend omgevallen op het Ruppertgebouw aan de Leuvenlaan in Utrecht. Volgens een politiewoordvoerder zijn er enkele gewonden gevallen. Het gebouw staat op het universiteitsterrein De Uithof.

Utrechts postkantoor dicht

Het Utrechtse hoofdpostkantoor aan de Neude, in het centrum van de stad, is donderdag op last van de politie gesloten omdat er dakpannen vanaf waaiden. Ook de straten eromheen zijn afgesloten, meldde een politiewoordvoerster.

Vanuit andere delen van de Utrechtse binnenstad komen volgens haar ook meldingen van afgewaaide dakpannen. Voor zover bekend is niemand daardoor gewond geraakt.

WIndkracht 10

Het KNMI heeft de verwachtingen voor de storm van donderdag verder opgeschroefd. Een woordvoerder liet weten dat niet alleen in het noordelijk kustgebied windkracht 10 verwacht wordt, maar ook in andere kustgebieden. De windstoten kunnen in het hele land 110 tot 130 kilometer per uur bereiken.De rechterrijstroken van de A2 bij Oog in Al zijn donderdagochtend in beide richtingen afgesloten wegens wateroverlast. Dat meldde een woordvoerder van de ANWB. De oorzaak lag vermoedelijk in een verstopt riool in combinatie met zware regenval, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Utrecht.

Nadat in de vroege ochtend de rijstrook richting Amsterdam onberijdbaar werd, veroorzaakte de hevige regen aan het einde van de ochtendspits ook in tegenovergestelde richting overlast.

Rijkswaterstaat was volgens de woordvoerder donderdagochtend vroeg al begonnen met het wegpompen van het water. Later kwam er assistentie van de brandweer. Door de zware regen liepen de wegen echter toch deels onder.

Stormvloedkering

De weg over de stormvloedkering in de Oosterschelde is sinds donderdagmiddag 13.00 uur gesloten voor alle verkeer. Dat heeft Rijkswaterstaat gemeld.

Normaal wordt bij harde wind de kering alleen gesloten voor auto's met aanhangers. De storm is nu te gevaarlijk, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat, daarom gaat de hele weg op slot.

De waterkering wordt niet gesloten. Daarvoor is de windrichting gunstig en het getij te laag. Het sluiten van de waterkering gebeurde voor het laatst op 8 februari 2004.

Ochtendspits

Een woordvoerder van de ANWB sprak in het algemeen van een drukke spits. Op het hoogtepunt stond het verkeer in het land over een lengte van bij elkaar ruim 400 kilometer vast. In de loop van de spits nam dat af.

Tientallen mensen hebben donderdagochtend door de storm geen gebruik kunnen maken van de veerboten van en naar Vlieland en Terschelling. Woensdag meldde Rederij Doeksen alleen donderdagmidag- en avond niet te varen. Het weer bleek echter donderdagochtend ook al te slecht te zijn, zo meldde de rederij in Harlingen.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) verwacht forse vertragingen op Schiphol door de aankomende storm. De luchthaven neemt slechts een landingsbaan en een vertrekbaan in gebruik. Dat heeft een woordvoerster laten weten.

Volgens de zegsvrouw zal het luchtverkeer zonder problemen op gang komen, omdat de grote hoeveelheid vluchten van de ochtendspits nog voor de storm wordt afgehandeld. ‘Daarna is de capaciteit zeer beperkt.’

Verschillende bruggen in Friesland worden donderdag als gevolg van de storm niet bediend. Donderdagochtend zijn dat voorlopig drie bruggen, de provincie Friesland verwacht echter later op de dag nog meer bruggen niet te kunnen bedienen.

De bediening van de bruggen wordt stilgelegd als het omhoogslaande wegdek recht op de stormachtige wind komt te liggen.

Zuid-Holland

De brandweer in de regio Haaglanden heeft donderdag zijn handen vol aan de storm. In een winkelcentrum in Zoetermeer zijn bijvoorbeeld de ruiten uit een bedrijfspand gesprongen en elders in de regio staan twee bouwketen gevaarlijk te wankelen in de wind. Ook zijn de brandweerlieden druk bezig een tiental door de storm bezweken bomen te verwijderen.

Op het havenhoofd van Scheveningen is volgens de politie ‘mogelijk’ iemand verdwenen. De melding was erg vaag, maar toch is de brandweer met duikers uitgerukt.

In Leiden gaat de feestelijke opening van de kinderboerderij met de toepasselijke naam Vierwindenhok niet door vanwege de stormachtige omstandigheden. Ook het slaan van de eerste paal van nieuwbouwwijk Nieuw Leyden is om die reden afgelast.

Windmolen

Een blad van een windmolen van de Flevocentrale in Lelystad is donderdag bezweken onder de hevige storm. Dat heeft de politie laten weten.

De Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen is door de storm afgesloten voor verkeer. De veerpont tussen Harderwijk en Zeewolde is donderdagochtend uit de vaart genomen. Hierdoor moesten veel van de vierhonderd kinderen die normaal gesproken met de pont overvaren op een andere manier naar school. Ook forensen moesten met de bus.

Lelystad Airport sluit de landingsbaan eerder dan gepland. Normaal gesproken kunnen vliegtuigen tot 21.00 uur landen, maar directeur Lex Oude Weernink vindt dat door de storm niet verantwoord. Het vliegveld sluit daarom om 17.00 uur. Bovendien adviseert hij piloten om tot die tijd aan de grond te blijven.

Fotospecial (vergroot)

\N (Hein van den Heuvel)
De politie haalt donderdag vrachtwagens van de weg die een geluidsscherm bij Abcoude uit de wind moeten houden. De actie mocht niet baten, even later is de snelweg A2 tussen Abcoude en Vinkeveen afgesloten omdat het geluidsscherm in stukken over de weg dreigde te waaien. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden