Rijkswaterstaat deelde vertrouwelijke informatie van 'weggepeste' vuurtorenwachter met haar collega's

Rijkswaterstaat heeft een rapport met vertrouwelijke medische informatie over een medewerker verspreid onder de collega's die zij beschuldigde van pestgedrag, blijkt uit stukken die de Volkskrant heeft ingezien. Achteraf heeft Rijkswaterstaat deze collega's gesommeerd het rapport terug te geven en digitale versies te wissen.

De Brandaris, vuurtoren op Terschelling. Beeld anp
De Brandaris, vuurtoren op Terschelling.Beeld anp

Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens is het werkgevers verboden informatie over aard en oorzaak van ziekte van personeel vast te leggen. 'In geen geval mogen medische gegevens worden gedeeld in een rapportage die wordt verspreid onder collega's', stelt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Vrouwelijke vuurtorenwachter

In de zaak van nautisch verkeersleider Nicolette van Berkel gebeurde dit desondanks toch. Van Berkel verwierf enkele jaren geleden enige bekendheid als 'de vrouwelijke vuurtorenwachter' van Terschelling. Rijkswaterstaat zette haar in voor een voorlichtingsfilmpje en diverse media kwamen voor een interview langs op de Brandaris, de oudste vuurtoren van Nederland. Op gegeven moment leidde die aandacht volgens Van Berkel tot jaloezie bij haar merendeels mannelijke collega's. Ze zou niet serieus genoeg over het werk praten en hun beroep te kijk zetten 'met haar hoge hakken en blonde haren'.

Niet tijdig ingegrepen

Nadat haar pogingen om de hatelijke opmerkingen te stoppen op niets uitliepen, deed Van Berkel in januari 2016 een officiële melding van pestgedrag en intimidatie bij haar leidinggevende.

Deze teamleider meldde Van Berkel ziek en gaf haar later te verstaan dat haar collega's op de Brandaris niet langer met haar wilden samenwerken. Ruim twee jaar later zit Van Berkel nog altijd thuis, tegen haar zin.

Uit een gespreksverslag blijkt dat toenmalig directeur Scheepvaartverkeer- en Watermanagement Pieter Janssen in mei 2017 oordeelde dat door de leidinggevenden niet tijdig is ingegrepen in deze situatie. Rijkswaterstaat kan vanwege de privacy van werknemers geen toelichting geven op deze kwestie, zegt een woordvoerder.

Nicolette van Berkel, verkeersleider op de vuurtoren de Brandaris. Beeld Harry Cock
Nicolette van Berkel, verkeersleider op de vuurtoren de Brandaris.Beeld Harry Cock

Verslechterde gezondheid

In het voorjaar van 2017 stelde Rijkswaterstaat een onderzoek in naar de cultuur op de Brandaris, uitgevoerd door het Expertisecentrum Organisatie en Personeel (EC O&P). Dit is de overheidsorganisatie die goed werkgeverschap bij het rijk moet bevorderen. EC O&P rapporteerde in zijn verslag ook details over Van Berkels gezondheid. Die was op dat moment behoorlijk verslechterd door de strijd om haar baan.

Zonder haar toestemming werd het rapport vervolgens gedeeld met de collega's die zij van pestgedrag beschuldigde. 'Het hele eiland kreeg via hen te horen wat er in het rapport stond', zegt Van Berkel. 'Hoe kun je zoiets doen?'

Geen vertrouwen in zorgvuldigheid

Op dit moment laat Rijkswaterstaat alle feiten nogmaals onder de loep nemen door een onderzoekscommissie die volgens een woordvoerder volledig onafhankelijk kan werken. Die commissie moet ook uitzoeken wat er precies is gebeurd rondom de verspreiding van het rapport met vertrouwelijke gegevens.

Er zijn echter twijfels over de kwaliteit van het lopende onderzoek. Eind december trok Bert Kreemers - bekend van onderzoeken naar misbruik in de katholieke kerk en de sport - zich terug als commissielid. Hij kreeg maar heel summier informatie toegespeeld en heeft daardoor geen vertrouwen in de zorgvuldigheid van het onderzoek, liet hij Rijkswaterstaat per brief weten. Desondanks gelooft Rijkswaterstaat in de deskundigheid van de commissie, zegt de woordvoerder.

We spraken Nicolette van Berkel over de gang van zaken bij de Brandaris. 'Een mannelijke collega zei op gegeven moment: de vrouwenblaadjes mag jij wel doen, maar de serieuze bladen moet je aan je mannelijke collega's overlaten.' Lees hier haar verhaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden