Rijkswacht pakt twee ontsnapten op in Antwerpen

Een arrestatieteam van de Belgische rijkswacht heeft de criminelen S. Kröger en J. van Tamelen zaterdagochtend in Antwerpen aangehouden. De twee mannen ontsnapten twaalf dagen geleden uit de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag....

Van onze verslaggever

ARNHEM

De aanhouding van de voortvluchtige criminelen verliep volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zonder geweld. Het Belgische persbureau Belga meldt echter dat er geschoten is, toen de mannen om zes uur

's ochtends na het verlaten van een café in de wijk Mortsel werden opgepakt. Beide mannen hadden een vuurwapen bij zich.

Een veertig man tellend recherchebijstandsteam heeft de afgelopen twaalf dagen honderden tips over de voortvluchtige criminelen nagetrokken. Er was een internationaal opsporingsbevel tegen beide mannen uitgevaardigd.

Hoe Kröger en Van Tamelen getraceerd zijn, wil het OM niet zeggen. Of ze worden teruggestuurd naar de Van Mesdagkliniek is evenmin bekend.

Justitie onderzoekt nog welke route Kröger en Van Tamelen hebben afgelegd na hun vertrek uit Groningen. Vast staat dat ze in Brabant een auto hebben gekocht en deze hebben laten registreren. Of de mannen vijf dagen na hun vlucht een gewelddadige overval op een tuincentrum in Otterloo hebben gepleegd, wordt door het OM nagegaan. Het wordt niet uitgesloten dat de criminelen in België misdaden hebben gepleegd. Ze zouden een flinke hoeveelheid geld op zak hebben.

Minister Sorgdrager van Justitie heeft opgelucht gereageerd op de arrestaties van Kröger en Van Tamelen. Ze kreeg na de ontsnapping zware kritiek te verduren, omdat ze had ingestemd met de overplaatsing van Kröger van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught naar de Groningse tbs-kliniek. De 41-jarige Duitser stond bekend als zeer vluchtgevaarlijk.

Volgens Sorgdrager is Kröger in de tbs-kliniek ten onrechte overgeplaatst van de zwaar beveiligde 'very intensive care-afdeling' naar de normale intensieve zorgafdeling. Zij zegt dat ze daarover niet is ingelicht door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Volgens Sorgdrager had de dienst alarm moeten slaan, omdat de tbs-kliniek alleen toestemming had om Kröger in de streng bewaakte afdeling te behandelen. De Tweede Kamer debatteert deze week over de ontsnapping.

De Duitser Kröger werd in 1990 veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf zonder tbs voor het gijzelen van de Nederlandse landmachtkolonel Van der Kieft. Kröger eiste een miljoen gulden losgeld en honderd gram heroïne. Bij zijn aanhouding kwam de kolonel om het leven. In Duitsland was Kröger eerder tot levenslang veroordeeld.

De 28-jarige Van Tamelen werd in 1990 tot zes jaar gevangenis en tbs veroordeeld voor moord. Zijn slachtoffer zou een hond hebben mishandeld. Hij werd door Van Tamelen met een elektriciteitsnoer vastgebonden en diverse malen gestoken met een mes. Daarna werd de man in een kanaal gegooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden