Rijkste selfmade vrouwen komen nu uit China

SHANGHAI Crisis of niet, het aantal grootgeldbezitters in China blijft groeien. Het land telt nu – in dollars gemeten – zeker 130 miljardairs, 29 meer dan vorig jaar....

Hans Moleman

China’s duizend rijksten zagen hun bezit dit jaar ondanks de financiële malaise elders in de wereld aardig groeien. Gemiddeld zijn ze – althans op papier – 571 miljoen dollar waard, aldus het Chinese blad Hurun Report. Onroerend goed en een optimistische aandelenbeurs zijn de belangrijkste bronnen van de rijkdom.

De rijkste man is dit jaar Wang Changfu van batterijen- en automaker BYD. Wang sprong van positie 103 naar 1 omdat zijn aandelenpakket in waarde omhoog schoot nadat de Amerikaanse rijkaard Warren Buffet een belang van 230 miljoen dollar in Build Your Dream had genomen. Buffet ziet brood in het bedrijf omdat ’t een eigen elektrische auto ontwikkelt.

Ook de vrouwen doen het goed. Volgens Hurun komen de rijkste selfmade vrouwen tegenwoordig uit China. De hoogste positie, 2, is voor papier- en verpakkingstycoon Zhang Yin, die met haar familie eigenaar is van Nine Dragons Paper. De topduizend telt inmiddels 102 vrouwen, 14 meer dan vorig jaar. Hongkong en Macau zijn niet meegenomen in de lijst.

Niet alle rijken hebben een fijn jaar achter de rug. De nummer 1 van vorig jaar, Huang Guangyu duikelde naar de zeventiende plaats omdat hij in de problemen is gekomen met de autoriteiten vanwege mogelijke financiële ongerechtigheden.

De opmars van China’s nieuwe rijken begon na 1979, toen de communistische leider Deng Xiaoping het roer omgooide. De staat is anno 2009 nog steeds de belangrijkste spelbepaler, maar geeft veel meer ruimte aan ondernemers. Zij hebben de gelegenheid gekregen te profiteren van lage arbeidskosten en weinig milieuregels.

Tegelijk wordt de nieuwe elite behendig ingelijfd: naar schatting een derde van topduizend is lid van de Communistische Partij, een autoritaire molog die alleen in naam nog ‘rood’ is. De kloof tussen arm en rijk in China is groter dan ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden