Rijkste 1 procent weer rijker | Ongemakkelijk gesprek over racisme met Anousha Nzume

Goedemorgen.

Anousha Nzume en Sander DonkersBeeld Bastiaan Woudt

Terwijl u sliep

De allerrijksten weer rijker geworden, maar hun aandeel in het totale vermogen is voor het eerst gedaald
De allerrijksten zijn wederom rijker geworden, maar voor het eerst sinds de crisis is hun aandeel in het totale vermogen in Nederland iets gedaald. De rijkste 1 procent bezat in 2015 ruim 295 miljard euro aan privaat vermogen, bijna 28 procent van het totaal. Een jaar eerder had die 1 procent nog 28,5 procent van het vermogen in Nederland in handen.

Amsterdam bereikt akkoord over erfpacht, belangenvereniging 'ontzettend boos'
De Amsterdamse coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over een aanpassing van de zwaar bekritiseerde overstapregeling voor erfpachters. De belangenvereniging van erfpachters noemt het voorstel 'beneden alle peil' en wil dat er nog deze zomer een referendum over wordt gehouden.

Overschot Griekse begroting valt verrassend hoger uit dan werd verwacht
Griekenland heeft de verwachtingen van de kredietgevers overtroffen. Het land heeft in 2016 een primair begrotingsoverschot van 3,9 procent van het bbp kunnen realiseren. Dat is aanzienlijk hoger dan de 0,5 procent die door de EU was geëist en een enorme verbetering ten opzichte van het tekort van 2,5 procent dat in 2015 nog bestond.

Zoon Russisch parlementslid krijgt 27 jaar cel in VS vanwege hacken
De zoon van een Russische parlementslid is door een rechter in de Amerikaanse stad Seattle veroordeeld tot 27 jaar cel wegens roof van de gegevens van creditcards van zeker 500 bedrijven en meer dan 3.700 financiële instellingen. Het is de hoogste straf die ooit in de VS is opgelegd voor computerhacking.

Vandaag in het nieuws

Vandaag lopen overal op de wereld wetenschappers een March for Science, tegen president Trump. In Amsterdam doen ze dat op het Museumplein. Lees hier meer over initiatiefnemer en 'science guy' Bill Nye (+). Het Alternative für Deutschland (AfD) kiest vandaag op het partijcongres in Keulen een lijsttrekke. De populistische partij staat dit weekend voor de keuze tussen een gematigde toon of een ruk naar rechts. Lees de analyse (+) van onze correspondent.

Aanraders van de redactie

Hallo witte mens! Jij bent gewoon niet gewend dat je wordt aangesproken op je huidskleur
Sander Donkers ging er altijd gedachteloos vanuit dat hij veel gemeen heeft met actrice Anousha Nzume, die hij al kent van toen ze nog Anna heette. Niet echt, blijkt als hij haar spreek naar aanleiding van haar boek 'Hallo witte mensen' waarin ze schrijft over wit privilege. (+)

Special: Frankrijk kiest een nieuwe president
Kiest Frankrijk voor globalisering, of keert het in zichzelf? De uitkomst van de presidentsverkiezingen zijn van levensbelang voor de Europese Unie. Lees hier alles over de zinderende finale. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Diana hield van Harry, maar Camilla wachtte werkelijke uitdaging
We weten heus wel dat er achter publieke personages mensen schuil gaan, toch springen we verbaasd op als we ze zien, schrijft Esther Gerritsen in haar eerste wekelijkse column. (+)

Heimwee naar kantoor
Het goede oude kantoor heeft de naam een grijze, geestdodende plek te zijn. Maar wat als je er wel van houdt en na een ontslag noodgedwongen thuis werkt? (+)

Marine Le PenBeeld ap

Le Pen zal niet winnen (maar dit is geen voorspelling)
Het zijn zware tijden voor eenvoudige zijlijnburgers. Columnist Bert Wagendorp hoopt dat Le Pen geen president van Frankrijk wordt en houdt zijn adem in. (+)

Zij willen geen proefkonijnen meer zijn
Sinds jaar en dag reizen westerse wetenschappers zuidwaarts om onderzoek te doen bij Afrikaanse inheemsen. Die laten zich echter niet meer zomaar als proefkonijn gebruiken. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden