Rijksmuseum verkrijgt 'spectaculaire' aquarellen

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft zijn collectie verrijkt met meer dan 100 zeldzame aquarellen en tekeningen. De kunstwerken zijn afkomstig uit de nalatenschap van I.Q. van Regteren Altena (1899-1980), hoogleraar kunstgeschiedenis en van 1948 tot 1962 directeur van het Prentenkabinet van het Rijks.

null Beeld anp
Beeld anp

Tot de aanwinsten behoort een groep van 46 'spectaculaire aquarellen' van de Nederlandse schilder J.A. Knip (1777-1847), die van 1809 tot 1812 door Italië trok en rond Rome en Napels stadsgezichten en landschappen maakte. Daarnaast is de verzameling uitgebreid met 69 tekeningen van 19e-eeuwse Nederlandse kunstenaars die in Italië werkten. Van Jacob de Gheyn (1565-1629) is de tekening Rotslandschap met een kasteel uit 1603 verworven.

Het Rijksmuseum heeft de aquarellen van Knip en de tekening van De Gheyn zelf aangekocht, met financiële steun van diverse fondsen. De 19e-eeuwse tekeningen werden door de familie geschonken.

Laatst overgebleven collectie
Van Regteren Altena bezat een van de laatst overgebleven belangwekkende particuliere tekeningencollecties in Nederland. Hij verzamelde werken uit de 15e tot de 20e eeuw. Het museum verwierf een paar jaar geleden al 45 tekeningen uit zijn verzameling.

De familie laat het overgebleven deel van de prentencollectie binnenkort veilen bij veilinghuis Christie's. In de loop van dit en volgend jaar komen op veilingen in Londen, Amsterdam en Parijs ruim 900 tekeningen onder de hamer. Daaronder zitten werken van meesters als Rubens, Rembrandt, Goltzius en De Gheyn. De totale opbrengst wordt geschat op ruim 12 miljoen euro.

Op 10 juli komt in Londen het eerste deel aan bod: meer dan 70 Hollandse en Vlaamse prenten uit de periode van de Renaissance tot en met de Gouden Eeuw. Hoogtepunt is de tekening Samson en Delila van Peter Paul Rubens uit 1609-1610. De geschatte waarde ligt tussen de 1,8 en 3 miljoen euro.

Het is voor het eerst in decennia dat zo'n grote verzameling tekeningen van oude meesters op de kunstmarkt wordt aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden