Rijksmuseum toont vele werken van Metsu

AMSTERDAM - Hij haalde de schilderijen overal vandaan: uit het paleis van de Britse koningin, uit de badkamer van rijke kunstverzamelaars. Conservator Adriaan Waiboer kreeg alle werken van Gabriël Metsu in bruikleen die hij hebben wilde. Volgende week zijn ze te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het Rijksmuseum. Beeld
Het Rijksmuseum.

Een honderd-procentscore heeft conservator Adriaan Waiboer. En daar is hij trots op. Honderd-procentscore in een schilderijententoonstelling, dat betekent dat alle stukken die hij wilde laten zien, zijn toegekend. Ook de stukken uit particuliere collecties. En daar zit 'm de kunst.

Nogal wat vereisten
Want om bij kunstbezitters een werk uit de keuken of de huiskamer te vragen, vereist nogal wat. Vermogend zijn ze, tuurlijk, de kunstbezitters. De koningin van Engeland zit erbij, en de Rothschilds. Maar het is meestal niet als in een museum, dat er, for the time being, even een ander schilderijtje uit depot kan worden gehaald voor die lege plek aan de muur.

Een schilderij in persoonlijk bezit is een schilderij waarmee de eigenaar een relatie heeft. Waar hij vaak, soms elke dag naar kijkt. Waar hij zich niet zomaar van losmaakt. 'Het zelfportretje van Gabriël Metsu hangt bij koningin Elizabeth in het vertrek naast de eetkamer. En bij een Deense familie moesten we naar de badkamer en de slaapkamer om de Metsu's te zien', zegt Waiboer.

Inwijdingsritueel
Tien jaar geleden werd de Nederlandse Waiboer (1972) ingewijd in het ritueel van kunstkenner-kunstbezitter-verhoudingen. Door zijn hoogleraar in New York, Egbert Havekamp-Begemann. Waiboer begon een promotieonderzoek naar de schilder Gabriël Metsu. Het onderzoek heeft geleid tot een dissertatie en een overzichtstentoonstelling in The National Gallery of Ireland, waar hij inmiddels conservator is. Vanaf volgende week, 16 december, is die tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien.

Als je tijd hebt, moet je Gabriël Metsu als onderwerp nemen, had de professor tegen Waiboer gezegd. 'Want als je iemands oeuvre onder de loep neemt, moet je álles van hem zien.' Waiboer reisde de wereld af. De schilderijen van Gabriël Metsu, 17de-eeuws alleskunner, hangen in collecties van San Diego tot Moskou.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden