Rijksmuseum na jaren weer open op 14 april

Op zondag 14 april 2013 opent het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam na ruim negen jaar zijn deuren weer voor het publiek. Dat meldt het museum op zijn website. De heropening markeert het einde van een moeizaam verlopen verbouwing.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Het vernieuwde Rijks stelt zich tot taak 'het verhaal van Nederland' te vertellen. De komende maanden worden duizenden kunstwerken naar het vernieuwde hoofdgebouw verhuisd. De Nachtwacht van Rembrandt, het beroemdste stuk, wordt als een van de laatste teruggebracht. Het schilderij komt te hangen op dezelfde plaats als voor de verbouwing.

De verbouwing zou aanvankelijk halverwege 2008 zijn afgerond, maar liep vertraging op door conflicten met aannemers en een oplopend geldtekort. De verbouwing kostte uiteindelijk 375 miljoen euro, bijna twee keer zo veel als gepland. Ook was er een geschil met stadsdeel Oud-Zuid over het al dan niet weren van fietsers in de onderdoorgang van het museum. Die gaat weer open.

Het nieuwe logo, dat alvast is gepresenteerd, stuit op kritiek. Het is taalkundig onjuist, vindt de Stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik. Ontwerpster Irma Boom plaatste een spatie tussen 'Rijks' en 'museum', omdat mensen in de wandelgangen zouden praten over 'het Rijks'. Die spatie hoort daar niet, vindt de Stichting. 'Het blijft natuurlijk gewoon het Rijksmuseum.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden