Rijkscommissie acht vernietiging IDB-archief onjuist

Met de vernietiging van dossiers van de Inlichtingendienst Buitenland (IDB) zijn de principes van de rechtsstaat nodeloos veronachtzaamd. Hierdoor wordt het vertrouwen van de burger in de overheid geschaad....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De commissie, een adviescollege dat werkt onder verantwoordelijkheid van de minister van OCW, vergaderde woensdag over de vernietiging van een deel van het IDB-archief. De leden zijn tot de conclusie gekomen dat de vernietiging in strijd is met de Archiefwet. Later zal hierover uitvoerig aan de staatssecretaris van OCW worden gerapporteerd.

Nog voor de zomer wil de PvdA met premier Kok over de kwestie in debat. PvdA'er Valk wil tekst en uitleg tijdens een overleg over de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Kok liet dinsdag weten dat de vernietiging van dossiers niet meer plaatsvindt. Het zou zijn gebeurd onder zijn voorganger Lubbers.

De rijkscommissie concludeert dat het de inlichtingendienst zelf is geweest die tot de vernietiging van de werkdocumenten heeft besloten. Pas achteraf zou dit zijn gesanctioneerd door premier Lubbers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.