nieuws

Rijksambtenaren krijgen 750 euro voor hun thuiswerkplek, en 2 procent loonsverhoging

Rijksambtenaren krijgen eens in de vijf jaar een vergoeding van 750 euro om hun thuiswerkplek in te richten en te stofferen. Daarnaast kunnen zij rekenen op een loonsverhoging van 2 procent.

Nienke Groenewoud
Vanwege het coronavirus wordt er sinds maart 2020 veel thuisgewerkt. Beeld Patricia Rehe / HH
Vanwege het coronavirus wordt er sinds maart 2020 veel thuisgewerkt.Beeld Patricia Rehe / HH

De vakbonden en de overheid hebben dat afgesproken in de nieuwe cao die loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli.

De nieuwe cao geldt ook voor de schoonmakers die in dienst zijn bij de overheid. Voor hen betekent dat een extra loonsverhoging. ‘Dat was voor ons het belangrijkste’, laat FNV Overheid desgevraagd weten. ‘Schoonmakers vielen onder een andere salarisschaal dan hun collega’s en nu bevinden ze zich in dezelfde. Daardoor kunnen ze de komende jaren, naast de reguliere cao-stijgingen, weer in salaris groeien’, aldus bondsbestuurder Marc Ouwehand.

De vakbonden noemen de loonsverhoging van twee procent karig, maar zijn wel blij met de afspraken over thuiswerken. Ambtenaren krijgen een vergoeding van 430 euro voor de gemaakte kosten van het afgelopen jaar. Volgend jaar wordt dat verhoogd naar een vergoeding van twee euro per dag. Daarnaast krijgen ze een eenmalige uitkering van 300 euro in december 2021.

‘Mager’

‘Er is lang onderhandeld en het resultaat is mager’, vindt CNV-onderhandelaar Bart Schnoor. ‘De frustratie bij de rijksambtenaren over de houding van de werkgever is tijdens het traject behoorlijk gegroeid.’ Volgens FNV gaf 70 procent van de leden van de vakbond die voor het eindbod hebben gestemd aan dat ze eigenlijk meer van hun werkgever hadden verwacht.

De thuiswerkregelingen rukken vanwege de coronacrisis op in de cao’s. Voor diverse sectoren is inmiddels een thuiswerkvergoeding geregeld, maar de FNV vindt dat er meer moet gebeuren. Vanwege het virus gold lange tijd het advies om thuis te werken om zo het aantal besmettingen te verminderen. Sinds de versoepelingen van 25 september werken steeds meer mensen op locatie, maar vanwege het stijgende aantal besmettingen zal het kabinet dinsdag waarschijnlijk een oproep doen om toch weer zoveel mogelijk thuis te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden