‘Rijks negeerde overleg met stadsdeel Amsterdam’

De bouwheren van ‘Het Nieuwe Rijksmuseum’ (HNR) hadden de verantwoordelijke stadsbestuurders veel eerder bij hun omvangrijke verbouwingsproject moeten betrekken. Door te wachten, hebben zij een afkeuring van het stadsdeel over zich afgeroepen...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat zei Maurits de Hoogh van de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van de gemeente Amsterdam dinsdag tijdens een inspraakavond over de verbouwing van het Rijksmuseum. Het project, met een budget van 272 miljoen euro de grootste renovatie die een Nederlands cultureel gebouw heeft ondergaan, dreigt te worden afgekeurd door het stadsdeel Oud-Zuid, dat de vergunningen moet afgeven.

Het heetste hangijzer is de nieuwe entree die het Rijksmuseum wil bouwen in de onderdoorgang van het museum. Tijdens de inspraakavond presenteerden tegenstanders van dit plan twee alternatieven, die volgens hen meer ruimte laten voor fietsers en voetgangers in de tunnel.

‘Wat verderop in Amsterdam wordt ook het Scheepvaartmuseum verbouwd’, gaf De Hoogh als voorbeeld. ‘Daar hebben de bouwheren alle opties van meet af aan met het stadsbestuur doorgesproken.’ Zo voorkom je problemen. ‘Het is jammer dat dat bij het Rijks niet is gebeurd.’

In het najaar van 2001 kondigde de projectgroep-HNR zijn plannen per brief aan bij het bestuur van Oud-Zuid. ‘Daarna hebben wij hen herhaaldelijk uitgenodigd om daarover in gesprek te gaan’, aldus Emile Jaensch, voorzitter van het stadsdeelbestuur. ‘Maar dat gebeurde pas in september 2003.’ De Hoogh noemt het ongelooflijk dat de projectgroep daarmee zo lang heeft gewacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden