Rijks, dag!

Leuk dat Rijks en het Stedelijk. Maar mooie museummagazines verdwijnen.

Het ene museum na het andere wordt heropend, in schril contrast tot het stoppen van veel 'museumtijdschriften'. Subsidiestop betekent tijdschriftenstop, op termijn of direct. Art magazines verschralen en verdwijnen, in het niets of naar internet. Of 'misschien wel een app', 'er bestaan plannen', nou dan weet je het wel.


Het prachtblad OOG van het Rijksmuseum is al een tijdje verdwenen- fantoompijn! Het blad Mister Motley 'dat kunst en leven aan elkaar knoopt', zeg maar knoopte, verschijnt niet meer op papier en is dubbende. Het geweldige blad Items, in zijn beste tijd het grootste designblad van Nederland, heeft na dertig jaar het laatste nummer gemaakt. 'Het laatste wat we wilden.' Het blad Open, over kunst en publieksdomeinen: dicht. Tijdschrift MetropolisM moet de helft van het budget inleveren. De hoofdredacteur: 'We zijn er nog zo lang het kan.' Ironischerwijs kreeg het blad een subsidie om te onderzoeken hoe een digitale toekomst van het genre eruit zou kunnen zien. 'Sorry, uw printgraf is aanstaande, hoe zag u zelf de herrijzenis?'


Na zo veel tableau mort snel naar het tableau vivant. Kunstbeeld, Museumtijdschrift en Vind handhaven zich. Tableau start door. Piepkleine blaadjes als Tubelight en Fucking Good Art watertrappelen door. Het blad Vernis is aan zijn vierde nummer bezig. Aan de vruchten herkent men de boom: Leven op een historische buitenplaats / Liefde verbeeld in antiek / Jan Six jr.jr.jr. over oude meesters. Bloedserieuze boom dus, dat Vernis. Het is het magazine van de VHOK, Vereniging van Handelaren in Oude Kunst, sinds kort zelfs Koninklijk, dus KVHOK. Vernis wordt gemaakt zoals je een blad over oude kunst moet maken: zorgvuldige vormgeving, met rubrieksnamen als 'Trouvailles' en keurige columnisten die binnen de lijst blijven.


Maar er verschijnen ook nog nieuwe bladen in de sector. Het blad F.A.L.L, platform voor jong talent. Alles ademt nu: verhaal over modebloggers, reportage met noncomformistische modeshoots. Het wordt spannend rond 25 april: voor die datum is het tweede nummer aangekondigd.


Ook nieuw: REALmag. 'An inspiring magazine about the beauty of emotions.' Inderdaad, alles in het Engels, de hele wereld mag het weten. Er is elke keer een thema, deze keer: schaamte. Shame. Op de cover het achterhoofd van een man, op de achterkant dezelfde man met de ogen gesloten. Mooi. In het blad: the beauty of shame, een naakte vrouw met elephantiasis. En tertiaire syfilis, zover moet je het ook niet laten komen.


REALmag ziet er prachtig uit. Te prachtig. Heel veel esthetische shame, te weinig shameless. Naakt en seks, dood en verderf, confronteren en vertrappen, oorlog, hysterie, moord en doodslag, bedonderen en beledigen. Zitten toch prachtige printideeën in. Sterven in schoonheid kan altijd nog, jongens. En 'denken aan een app' ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden