Rijkman Groenink kiest voor bijbaan in groene energie

Ex-topman ABN Amro heeft nieuwe bijbanen...

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

amsterdam Negen maanden na zijn vertrek bij ABN AMRO heeft Rijkman Groenink (58) weer werk. Geïnspireerd door de zon en de wind kiest de voormalige bestuursvoorzitter van de verkochte bank voor een nieuwe wending in zijn loopbaan: groene energie.

Groenink is benoemd als commissaris bij G24 Innovations uit Wales. Dit Britse bedrijf is gespecialiseerd in dunne, lichtgewicht zonnecellen die ook binnenshuis licht om kunnen zetten in elektriciteit en daardoor geschikt zijn voor onder meer mobieltjes en camera’s.

De nieuwe bijbaan van Groenink volgt op een investering van 30 miljoen dollar door 4RAE. Als commissaris zal de oude bankman deze Luxemburgse investeringsmaatschappij vertegenwoordigen bij G24. 4RAE is een investeringsmaatschappij in oprichting die zich wil richten op alternatieve energiebronnen; de 30 miljoen dollar voor G24 Innovations is haar eerste project.

Een van de drijvende krachten achter 4RAE is Marcel van Poecke. Hij vergaarde honderden miljoenen met de verkoop van zijn oliebedrijf Petroplus.

Volgens de website 925people.nl van Jort Kelder, ex-hoofdredacteur Quote, is G24 Innovations niet het enige groene project van het duo Groenink en Van Poecke. Groenink zou als investeerder ook betrokken zijn bij een andere investeringsvehikel van de olieman, het zogenoemde Atlas Invest. Atlas Invest heeft inmiddels 30 miljoen euro in het Nederlandse EWT geïnvesteerd, een bedrijf dat windmolenparken bouwt.

Groenink verliet ABN Amro november vorig jaar nadat de bank was overgenomen door het trio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Groenink was al sinds 1974 werkzaam bij toenmalige Amrobank en werd in 2000 voorzitter van de raad van bestuur. Bij zijn vertrek kreeg hij circa 30 miljoen euro mee.

Eerder dong Groenink mee naar een commissariaat bij Shell. Maar daar zag de voormalig ABN Amro-topman weer snel van af, omdat hij – volgens eigen zeggen – destijds alle tijd nodig had voor het overnamegevecht waarin de bank was verwikkeld.

Door zich terug te trekken vermeed hij een publieke discussie over zijn functioneren en de koers die ABN Amro had gevolgd. Het pensioenfonds ABP had al kenbaar gemaakt grote problemen te hebben met de voordracht van de bankman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden