Rijkere oudere sluist kapitaal door

Om de rekening van het verzorgingstehuis te ontlopen, overwegen honderdduizenden rijkere ouderen een deel van hun geld vervroegd door te spelen aan hun kinderen of een goed doel.

AMSTERDAM - Vrijdag presenteerde ING een onderzoek waaruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders met minimaal een ton vrij besteedbaar vermogen overweegt zo'n schenking te doen. Nederland telt circa 1 miljoen huishoudens die 100 duizend euro of meer op de plank hebben liggen. Het oudere deel van deze groep is er nu op gebrand geld over te dragen aan de volgende generatie, omdat ze hun kapitaal niet wil kwijtraken voor hoge zorgkosten.


Dat risico lopen ze nu begin dit jaar de eigen bijdrage voor de Algemene Wet Bijzonder Ziektekosten (AWBZ) is ingevoerd. Voor een verzorgingshuis kan die bijdrage oplopen tot 24 duizend euro per jaar. Wie dat geld niet uit pensioen en AOW kan betalen, moet zijn spaargeld aanspreken.


Eind vorige maand kwam Netwerk Notarissen, waarbij 160 kantoren zijn aangesloten, al met het nieuws dat inmiddels 10 procent van al het werk bestaat uit het adviseren van mensen die hun vermogen deels willen wegschenken. Dat is sinds twee weken aantrekkelijker geworden, doordat het kabinet een tijdelijke vrijstelling van de schenkbelasting heeft ingevoerd. Tot eind volgend jaar mogen vermogenden belastingvrij een ton schenken, zolang dat geld wordt gebruikt om een hypotheekschuld mee af te lossen of een huis te kopen.


'Het is een beetje een hype', zegt woordvoerder Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. De berichten vanuit de overheid en banken zijn volgens haar erg rooskleurig, omdat die partijen hopen met schenkingen de bankbalansen te versterken en de woningmarkt vlot te trekken. 'Mensen raken enthousiast en komen bij ons binnen met het idee dat wij wel even snel een akte opstellen.'


Maar er zitten allerlei haken en ogen aan, zegt Van Oostrom. Ten eerste moeten ouderen goed overdenken hoeveel geld ze zelf nog nodig hebben voor later. Ook is het vaak ingewikkeld bij zo'n constructie het kapitaal eerlijk over alle erfgenamen te verdelen. 'En anders kan het tot grote familieconflicten leiden. Dus mensen moeten zich eerst echt goed verdiepen in alle plussen en minnen van schenken.'


pagina 30, 31


Nora van Oostrom, Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden