'Rijken ontduiken 10 miljard euro via brievenbusfirma's'

De Nederlandse staat loopt 10 miljard euro mis doordat vermogende Nederlanders hun geld via offshore-vennootschappen wegzetten in belastingparadijzen. Dat zegt voormalig FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld, die woensdag aan de Universiteit van Tilburg promoveert op een studie naar de aard en omvang van het misbruik van offshore-vennootschappen, in Nieuwsuur.

Redactie
De Seychellen, een befaamd belastingparadijs. Beeld afp
De Seychellen, een befaamd belastingparadijs.Beeld afp

Het onderzoek wijst uit dat rijke Nederlanders 129 miljard euro in brievenbusfirma's in belastingparadijzen hebben gestald. Een groot deel zou dit hebben gedaan om uiteindelijk minder belasting te betalen in Nederland. Voor justitie en de fiscus is het heel lastig om het misbruik van de firma's aan te pakken. Het kost veel tijd te achterhalen waar iemand zich bevindt. Ook is Nederland afhankelijk van de medewerking van buitenlandse overheden.

Hardere aanpak

Ondertussen gaat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) brievenbusfirma's harder aanpakken. De organisatie kwam maandag na lang wikken en wegen met een plan van aanpak om belastingontduiking te beteugelen. Daarmee is een eerste stap gezet in de strijd tussen overheden en multinationals over wie wordt belast, voor hoeveel en waar.

De OESO, die vooral welvarende industrielanden bundelt, heeft al langer de wens om belastingparadijzen en brievenbusfirma's aan te pakken. Onder meer Google, Apple en Starbucks weten met gekunstelde constructies miljoenen aan belastingvoordelen te behalen. Volgens de OESO wordt er jaarlijks tussen de 100 en 240 miljard dollar 'verduisterd' op deze manier.

Interview

Wereldwijd is er steun voor de maatregelen van de OESO om bedrijven te beletten belastingen te ontwijken, zegt het hoofd belastingen van de rijkelandenclub in juli tegen De Volkskrant. 'Wat nu een legale slimmigheid is, wordt straks een criminele activiteit.'

Onder meer Starbucks maakt gebruikt van gekunstelde constructies om belastingvoordelen te behalen. Beeld ap
Onder meer Starbucks maakt gebruikt van gekunstelde constructies om belastingvoordelen te behalen.Beeld ap

Voldoende

De blauwdruk van maandag is volgens kenners de belangrijkste ontwikkeling in de afgelopen jaren. Toch rijst ook de vraag of de plannen voldoende zijn. Onder meer zijn de plannen zeer technisch. Ook zijn landen niet verplicht de aanbevelingen van de OESO op te volgen, al zullen veel lidstaten de regels overnemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden