Nieuws Hongkong

Rijken Hongkong op zoek naar tweede paspoort door onrust

Een groeiend aantal miljonairs in Hongkong is vanwege de politieke onrust op zoek naar een tweede vaderland. Bureau’s die zijn gespecialiseerd in het bemachtigen van een extra paspoort of ‘gouden visum’ zien een toenemende belangstelling van de rijken. Populaire bestemming: Europa.

Demonstranten in Hongkong demonstreren op een heuvel voor behoud van hun democratische vrijheden. Beeld AFP

De rijken in Hongkong ‘willen met spoed zekerheid kopen, nu de demonstraties gewelddadiger worden’, aldus John Hu van John Hu Migration Consulting, een van de bureau’s die het volgens de BBC steeds drukker hebben. Hu zag het aantal verkopen en aanvragen met maar liefst 400 procent stijgen.

Tal van landen, van eilandstaten in het Carïbisch gebied tot lidstaten van de EU, bieden de rijken van deze wereld de mogelijkheid ingezetene te worden. Voorwaarde is wel dat ze hun rijkdom in hun nieuwe vaderland te gelde maken, onder andere door onroerend goed te kopen of staatsobligaties.

Zo kunnen de bijna 180 duizend miljonairs en miljardairs in Hongkong al voor slechts 90 duizend euro een verblijf ‘kopen’ op het Caribische eilandje Antigua. Voor Europese landen moet dieper in de buidel worden getast, zoals voor Cyprus: een kleine 2 miljoen euro. 

Geld is er genoeg in Hongkong. Zo stootte de stad vorig jaar New York van de troon als het gaat om de allerrijkste inwoners. Op de derde plaats kwam Tokio. In Hongkong woonden toen zo’n 10 duizend miljonairs met een vermogen van minimaal 27 miljoen euro, zo bleek uit een onderzoek van het financiële onderzoeksbedrijf Wealth-X. 

In een jaar was deze groep zeer rijken met 31 procent toegenomen. De allerrijkste inwoner van Hong Kong, met volgens Bloomberg een vermogen van 31 miljard euro, was vorig jaar de toen 89-jarige Li Ka-shing die ooit als schoonmaker begon. De rijkste vrouw was goed voor zo'n 11 miljard euro.

Peperdure telefoons, waaronder een gouden mobieltje van 53 duizend euro, liggen in een warenhuis in Hongkong te wachten op een rijke klant. Beeld REUTERS

Belangstelling voor ‘Plan B’

De belangstelling voor een ‘plan B’ is niet nieuw voor Hongkong. Zo toonden de miljonairs van de stad een groeiende belangstelling voor onder andere Canada, Vancouver in het bijzonder, toen de Britse kroonkolonie in 1997 zich opmaakte om tot China te gaan behoren.

Vanwege de vrijheid van beweging binnen de EU en de niet zo strenge voorwaarden, zijn vooral Europese landen in trek nu er geen einde lijkt te komen aan de politieke onrust in Hongkong. Populair zijn onder andere Portugal, Ierland en Malta. ‘Voor Portugal is zeer veel belangstelling, omdat het onroerend goed daar relatief goedkoop is’, aldus Philippe May van Arton Capital.

Dit bureau, dat zich alleen op de gefortuneerde inwoners richt, zag het aantal aanvragen voor informatie verdubbelen sinds de demonstraties begonnen. John Hu diende meer dan dertig visa-aanvragen in voor alleen Ierland. De voorwaarde dat minimaal voor 1 miljoen euro in een Ierse onderneming geïnvesteerd moet worden om zo’n ‘gouden visum’ te bemachtigen, was voor deze groep Hongkongers geen enkel probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden