Rijke landen verergeren voedselcrisis

De voedselcrisis verergert, omdat rijke landen niet over de brug komen met extra geld.

De rijke landen hebben tot nu toe weliswaar 475 miljoen dollar beloofd, maar vooralsnog slechts 18 miljoen dollar daadwerkelijk overgemaakt. Daarover hebben de Verenigde Naties en de Wereldbank zich dinsdag beklaagd tijdens een ingelaste voedseltop in de Zwitserse hoofdstad Bern.

Honger op grote schaal
‘Met beloften kun je geen hongerige monden vullen’, zei Wereldbank-president Robert Zoellick in Bern. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, verzocht rijke landen met klem het geld alsnog over te maken aan het World Food Program (WFP), de VN-organisatie die noodhulp verstrekt aan hongerigen. Anders dreigen volgens hem ‘honger op grote schaal’ en ‘ongeëvenaarde sociale onlusten.’

Het WFP verwacht dit jaar 73 miljoen monden te moeten voeden. Dat aantal kan volgens Ban Ki-moon snel oplopen tot boven de 100 miljoen. Maar door de prijspiek op de wereldmarkt schiet het budget van de organisatie tekort om het benodigde voedsel in te kopen. Het budgettekort is opgelopen van 500 miljoen dollar eind februari naar 755 miljoen dollar nu.

100 miljoen mensen onder armoedegrens
De prijzen voor veel voedingsmiddelen, zoals tarwe, oliën en suiker, zijn het afgelopen jaar met minimaal 50 procent gestegen en in het geval van rijst in de eerste drie maanden van dit jaar zelfs verdubbeld.

Uit nieuwe schattingen van de Wereldbank blijkt dat 2 miljard mensen, oftewel bijna eenderde van de wereldbevolking, dagelijks moeten worstelen om genoeg eten binnen te krijgen. 100 miljoen mensen zijn door de explosieve prijsstijgingen onder de armoedegrens terechtgekomen.

Voedsellanden hamsteren
Zoellick deed een beroep op voedselexporterende landen om landbouwgoederen aan de wereldmarkt te blijven leveren. Rijstproducerende landen zoals Vietnam en India en graanlanden zoals Rusland en Kazachstan hebben de afgelopen maanden hun voedselexport aan banden gelegd, of zelfs helemaal bevroren. Uit angst voor interne onrust kiezen zij ervoor eerst hun eigen bevolking eerst te voeden.

Maar volgens Zoellick verergeren die landen daardoor de mondiale crisis. ‘Deze maatregelen zetten aan tot hamsteren, wakkeren verdere prijsstijgingen aan en berokkenen schade aan de armsten van de wereld, die worstelen om genoeg voedsel binnen te krijgen’, zei de Wereldbank-president. Vooralsnog heeft alleen Oekraïne, een van de grootste graanproducenten van de wereld, gehoor gegeven aan die oproep: de een eerder ingestelde exportstop werd er teruggedraaid.

'Prijzen blijven hoog'
Zoellick zei niet te geloven dat de vrije markt snel een oplossing zal bieden voor de voedselcrisis. Veel landbouweconomen verwachten dat de prijsstijgingen tijdelijk zijn, omdat boeren meer landbouwgrond in gebruik zullen nemen. Ook zijn de prijzen een extra prikkel voor hen om, bijvoorbeeld met betere zaden of kunstmest, de opbrengst per hectare te verhogen.

Zoellick denkt daarentegen dat boeren in veel regio's niet meer zullen inplanten, uit angst voor hogere kosten voor bijvoorbeeld brandstof voor tractoren en kunstmest. De Wereldbank-president verwacht dan ook dat de prijzen op de wereldmarkt voorlopig hoog zullen blijven. De dalingen op de wereldmarkt voor onder meer tarwe en rijst van de afgelopen dagen zijn volgens hem niet structureel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden