Rijke landen moeten meer hulp bieden

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft de rijke landen aan de vooravond van de wereldtop in New York uitgedaagd het voorbeeld van de Europese Unie te volgen en hun ontwikkelingshulp aan de arme landen drastisch te verhogen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Daags voor het begin van de VN-top zijn diplomaten nog druk bezig te proberen de weg te effenen voor een compromis tussen de regeringsleiders, maar de kans lijkt groot dat de top op een mislukking uitdraait.

Barroso riep de leiders op water bij de wijn te doen om tot een gemeenschappelijke slotverklaring te komen. De VN-Wereldtop moet een nieuwe impuls geven aan de hulp voor de Derde Wereld. Daarnaast is het de bedoeling de werkwijze van de Verenigde Naties grondig te veranderen.

Volgens Barroso is het broodnodig dat de rijke landen hun budgetten voor ontwikkelingshulp flink verhogen, willen de VN zich houden aan hun belofte de armoede in de wereld per 2015 te halveren. Met het oog daarop hebben de EU-landen eerder dit jaar besloten hun ontwikkelingshulp tegen 2010 te verdubbelen. In 2015 moeten alle EU-landen minimaal 0,7 procent van hun bruto nationaal product aan ontwikkelingshulp uitgeven. Barroso verzekerde dat de EU-landen aan dat besluit zullen vasthouden, ook als de andere rijke landen tijdens de top geen nieuwe toezeggingen doen.

De EU hoopt dat de top ook leidt tot de oprichting van een Commissie voor vredesopbouw. De EU-landen willen de Veiligheidsraad de zeggenschap over dit orgaan geven, in tegenstelling tot de ontwikkelingslanden die liever zien dat de Commissie onder de Algemene Vergadering van de VN ressorteert.

De EU-landen willen verder de VN een grotere rol geven bij het tegengaan van klimaatsverandering. Die taak zou in handen moeten komen te liggen van een nieuwe VN-Milieuorganisatie. Maar de VS aarzelen om dit orgaan veel bevoegdheden te geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden