Rijke landen geven meer hulp dan ooit

De ontwikkelingshulp was nog nooit zo hoog als in het rampjaar 2008. De officiële hulp van rijke aan arme landen bedroeg 90 miljard euro, 10,2 procent hoger dan het jaar daarvoor.

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

In absolute termen blijven de Verenigde Staten met 26 miljard dollar de grootste donor, gevolgd door Duitsland (13 miljard), het Verenigd Koninkrijk (12 miljard), Frankrijk (10 miljard) en Japan (8,3 miljard). Nederland geeft 6,5 miljard dollar.

Opvallend is de stijging van bilaterale hulp (van regering tot regering) met 12,5 procent. De laatste jaren ligt deze vorm van hulp juist onder vuur omdat ze niet effectief genoeg zou zijn en volgens critici corruptie in het ontvangende land aanwakkert. Het leeuwendeel van de hulp is bilateraal, gevolgd door multilaterale hulp (aan organisaties als de Wereldbank), humanitaire hulp en schuldkwijtschelding. Afrika ontvangt 26 miljard dollar.

Ondanks de stijging lopen rijke landen achter op hun schema om te voldoen aan hun toezegging de ontwikkelingshulp fors te verhogen. In 2005, tijdens de G8-bijeenkomst in het Schotse Gleneagles, beloofden rijke landen (niet alleen die van de G8) hun hulp fors te verhogen van 80 tot 130 miljard dollar. Gezamenlijk moeten rijke landen 10 tot 15 miljard dollar meer uitgeven om hun beloften waar te maken.

De OESO verwacht ook de komend jaren, waarin de mondiale recessie zich zal verdiepen, dat de hulpstromen zullen aanzwellen. Uit een inventarisatie van regeringsvoornemens tot 2010 blijkt dat de gezamenlijke hulpgelden met 11 procent zullen toenemen.

Hoogleraar ontwikkelingssamenwerking Paul Hoebink noemt de cijfers ‘opmerkelijk’ omdat de laatste jaren juist een teruggang was te zien. ‘Je zou verwachten dat rijke landen in slechte tijden minder hulp geven. Bovendien zijn de hulpbudgetten vaak gekoppeld aan het nationale inkomen. In veel landen daalt deze door de crisis, en daarmee de hulpgelden.’ Ook het Nederlandse hulpbudget zal dit jaar om deze reden slinken.

Uit cijfers van de OESO blijkt dat de stijging vooral veroorzaakt wordt door gullere G8-landen. Hoebink: ‘Bush heeft de hulpbudgetten met 4 miljard dollar verhoogd. In andere G8-landen, zoals Duitsland, Japan en Frankrijk ,is de binnenlandse politieke druk kennelijk groot om zich aan de beloften te houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden