Rijke kleindochter Dahl zamelt geld in voor opa's schrijfhut

LONDEN - Normaal gesproken zijn de Engelsen niet te beroerd een financiële bijdrage te leveren aan het behoud van het nationale erfgoed. Het is echter de vraag of er veel ponden zullen vloeien naar de restauratie van Roald Dahls schrijfhut. De roep van zijn kleindochter Sophie om donaties kon rekenen op verontwaardiging. Geld heeft de 34-jarige schrijfster, televisiekok en ex-mannequin, immers meer dan genoeg. Anders haar eega wel.

Roald Dahl schreef in de tuinschuur van zijn woning nabij het plaatsje Great Missenden, net ten noordwesten van Londen. Ongestoord bedacht de kinderboekenschrijver hier alle meeslepende avonturen met vossen, reuzekrokodillen en gremlins, zittend in een comfortabele bruine stoel. Aan het einde van de dag kwam er dan iemand langs met een glas welverdiende gin-tonic. Soms was dat zijn kleindochter Sophie.

Sinds zijn dood in 1990 is de schrijfschuur, gelegen tussen de appelbomen, langzaam in verval geraakt. Binnen is er in twee decennia niets veranderd. De asbak zit nog vol peuken, aan de muur hangen vergeelde kinderteke- ningen en in de rieten prullenbak liggen proppen volgeschreven papier.

De tijd is gekomen 'the poor little hut', gebouwd in de jaren vijftig, te veranderen in een toeristische attractie. Voor een 'professionele' conservering is ruim een half miljoen euro nodig. Als beschermvrouwe van het Roald Dahl Museum deed Sophie tijdens een radioprogramma een oproep het benodigde geld bijeen te brengen.

De reactie was licht vijandig, temeer omdat ze zelf 5,5 miljoen euro op haar bankrekening heeft staan, een bedrag dat dagelijks groeit door royalty's van haar en haar opa's boeken. Afgelopen jaar ging in Engeland elke vijf seconden een boek van Roald Dahl over de toonbank.

Daarbij komt nog dat Sophie getrouwd is met de jazzmuzikant Jamie Cullum, die eveneens 5,5 miljoen euro bezit. De voorzitter van het Roald Dahl Museum, Amanda Conquy, verklaarde dat de erven Dahl al zeer genereus zijn en 10 procent van de royalty's doneren aan geaffilieerde liefdadigheidsinstellingen, zoals Child Story, de National Society for the Prevention of Cruelty to Children en de dierenbescherming.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden