ANALYSE

Rijke immigrantenzoon, Boris Johnson en 'David's Darlings'

Een rijke zoon van een arme Pakistaanse immigrant op Economische Zaken, Boris Johnson naast burgemeester van Londen ook lid van het kabinet (zonder portefeuille) en enkele vrouwen - 'David's Darlings' - op belangrijke posten. De Britse premier David Cameron voltooit vandaag de vorming van zijn nieuwe kabinet. Voor het eerst sinds de jaren negentig kunnen de Tories alleen regeren en doen wat ze willen.

Britse Premier David Cameron op een groepsfoto met kersverse conservatieve kamerleden. Beeld afp

Na de verrassende verkiezingszege, vorige week, is Cameron in het weekeinde begonnen met het formeren van zijn Conservatieve kabinet. Daarbij gaat het voornamelijk om het opvullen van de gaten die zijn gevallen door het vertrek van de Liberaal-democratische coalitiepartner. De voornaamste posten blijven ongewijzigd. Het ministerie van Financiën blijft in handen van George Osborne, de grote strateeg van de regeringspartij. Hij zal een leidende rol spelen bij de onderhandelingen in Brussel over het terughalen van bevoegdheden naar Londen, de grootste uitdaging van de Conservatieve regering.

Daarbij zal de baronet worden geassisteerd door minister van Buitenlandse Zaken Phil Hammond. De twee zullen de rollen vervullen van Good Cop & Bad Cop. Osborne is redelijk eurogezind, terwijl Hammond geen moeite heeft met een Brexit. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de nieuwe minister van Justitie Michael Gove, een radicale Conservatief wiens taak het is het Verenigd Koninkrijk uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te halen. De relatie met EU zal een spannende worden, zeker nu Jean-Claude Juncker heeft gezegd dat het tienduizenden vluchtelingen op moet nemen. Dit zal ongetwijfeld zorgen voor een verdere toename van de euroscepsis.

Opvolging

Veel aandacht is gericht op mogelijke opvolgers van Cameron, die het na deze regeerperiode voor gezien wil houden. Topfavoriet Johnson krijgt een plekje aan de kabinetstafel, maar geen departement. Hij is immers nog een jaar burgemeester van Londen. Naast deze twee functies is hij ook nog columnist van The Daily Telegraph, auteur van boeken en vader van vier. Wanneer hij klaar is met het besturen van de hoofdstad zal deze flamboyante classicus waarschijnlijk een echte post krijgen, mogelijk Onderwijs of Cultuur, Sport en Media. Johnson en Cameron kennen elkaar van hun tijd op kostschool Eton en onderhouden een vriendschappelijke rivaliteit.

Een andere kandidaat is Sajid Javid, die van Cultuur, Sport en Media overstapt naar Economische Zaken. Hij is de zoon van een Pakistaanse immigrant die met een paar pond op zak arriveerde in Engeland, waar hij aanvankelijk buschauffeur werd. Door hard te werken zorgde hij ervoor dat zijn zoon kon gaan studeren. Javid, een devoot bewonderaar van Margaret Thatcher, ging bij diverse grote banken werken. De self-made miljonair werd vorig jaar de eerste bewindsman van Aziatische komaf en sommigen zien in hem de eerste niet-blanke premier van het land. Hij volgt het Liberaal-democratische zwaargewicht Vince Cable op, die zijn kamerzetel verloor.

Cameron heeft in het verleden kritiek gekregen dat hij te weinig vrouwen op topposities zette. Daar komt nu verandering in met een invasie van 'David's Darlings', de rechtse nichtjes van de 'Blair Babes'. Amber Rudd gaat het departement van Energiezaken en Klimaatverandering leiden. Deze benoeming is positief ontvangen omdat zij, in tegenstelling van enkele collega's, geen klimaatscepticus is. Ook de ministeries van Onderwijs en Binnenlandse Zaken worden door vrouwen bestuurd. Een opvallende nieuwkomer is Priti Patel, die staatssecretaris voor Werkgelegenheid wordt. Zij staat bekend om haar uitgesprokenheid. Zo is ze voor een Brexit en voor de doodstraf.

Boris Johnson arriveert op Downing Street 10 om met Cameron te spreken. Beeld afp

Zekerheid

Cameron heeft duidelijk gekozen voor zekerheid. Dat verklaart ook de afwezigheid van enkele interessante, erudiete en bevlogen Conservatieven in de top. Zo krijgt Rory Stewart - die ooit aanschoof bij het televisieprogramma Wintergasten - wederom geen topfunctie. Deze wereldreiziger, documentairemaker en Harvard-docent staat bekend als een van de meest begaafde maar ook eigenzinnige Kamerleden. Datzelfde geldt voor Zac Goldsmith, de voormalige hoofdredacteur van The Ecologist die strijdt voor meer milieubewustzijn en meer democratie. Deze telg van de bekende bankiersfamilie zal mogelijk een gooi doen naar het burgemeesterschap van Londen.

Op 27 mei zal de koningin de troonrede voordragen. Cameron is van plan om verder te bezuinigen op de sociale zekerheid, meer macht te geven aan de Schotten en hervormingen door te voeren in Brussel. Hij heeft een Kamermeerderheid van twaalf zetels. De meeste problemen zal hij ondervinden in het ongekozen Hogerhuis waar links een flinke meerderheid heeft. Het is echter dat de Lords en Ladies geen wetsvoorstellen tegenhouden die zijn gebaseerd op beloften uit het verkiezingsmanifest. Wel kunnen ze wetgeving lang traineren. Een hervorming van het Hogerhuis staat echter laag op de politieke agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden