Rijke Arabieren zijn bij Landal 'zeer gewaardeerde gasten'

VAALS - Bungalowpark Landal Hoog Vaals attendeert zijn gasten expliciet op de aanwezigheid van veel Arabische mensen die er in augustus vakantie vieren. 'Elke nationaliteit heeft haar eigen gebruiken en gewoonten die per land van afkomst natuurlijk verschillen', schrijft algemeen manager John Coerver in een brief aan alle gasten. 'De verschillen in gewoonten zijn het grootst met onze Arabische gasten, maar zij zijn net als u betalende vakantiegangers.'


De parkmanager speekt de hoop uit dat 'iedereen een beetje rekening met elkaar houdt en begrip voor elkaar toont'. De brief heeft in de sociale media enige consternatie veroorzaakt, omdat er sprake zou zijn van discriminatie. Maar commercieel directeur en woordvoerder Bas Hoogland ontkent dat ten stelligste: 'We proberen juist begrip te kweken. Wij Nederlanders zijn niet altijd zo tolerant.'


Volgens hem vertoeven er elk jaar in augustus een paar honderd 'rijke Arabieren' op het Zuid-Limburgse vakantiepark. Ze komen uit Saoedi-Arabië of Dubai.


'Daar is het 50 graden, hier is het 21 graden. Dat vinden ze fijn', verklaart hij. Maar ook de nabijheid van een privékliniek in Aken, net over de grens bij Vaals, speelt een voorname rol. Ze combineren de vakantie met een cosmetische ingreep of medische check-up.


Zo is het 15 jaar geleden begonnen, en sindsdien mag Landal zich elk jaar in augustus verheugen op een flinke toestroom van Arabische gasten. 'Dat valt op, Arabische mannen in traditionele kleding, vrouwen soms in boerka. Daar kregen we veel vragen over van andere gasten', aldus Hoogland. 'Sommigen dachten dat het om asielzoekers ging, die daar op kosten van de overheid zitten. Daarom leggen we uit dat het betalende vakantiegangers zijn, die er wat andere gewoonten op na houden. Dat is geen discriminatie, maar communicatie.'


De Arabieren komen met hele gezinnen, en vaak ook met bedienden, naar Landal. Ze huren de meest luxe bungalows. Behalve door hun kleding vallen ze ook op door hun gedrag. Hoogland: 'Dan zie je om 11 uur 's avonds een hele groep van twintig man op een grasveld zitten, met lampjes en lichtjes van iPads en mobiele telefoons, terwijl de Nederlandse gasten al lang binnen zijn in hun bungalow', aldus Hoogland.


Ook gooien ze makkelijker papier of ander afval op de grond. Of ze trekken in het restaurant een ober aan zijn mouw om eerder geholpen te worden. Of ze trekken de geldbuidel in een poging een parkeerkaart voor op het park te krijgen, terwijl gasten alleen bij aankomst en vertrek met de auto bij de bungalow mogen komen.


Maar Hoogland onderstreept dat de rijke Arabieren 'zeer gewaardeerde gasten' zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden