Rijke Amerikanen zullen de Notre Dame behouden, maar niet weten waarom deze niet in Disneyland staat

Sander van Walsum
De bogen van de Notre Dame, die water afvoeren, gaan een grondige renovatie tegemoet. Beeld Bart Koetsier / de Volkskrant
De bogen van de Notre Dame, die water afvoeren, gaan een grondige renovatie tegemoet.Beeld Bart Koetsier / de Volkskrant

De nazaten van mensen die dodelijk zijn getroffen door loslatende pinakels en waterspuwers van de Notre Dame hebben natuurlijk wel een goed verhaal.

Toch wil de Franse staat, eigenaar van de kathedraal, met een grootscheepse restauratie het risico van ongelukken tot een minimum beperken. Daarvoor is een bedrag van zeker 150 miljoen euro benodigd, maar dat bedrag ligt niet op de plank. Vandaar dat een beroep wordt gedaan op geldschieters.

De Amerikanen onder hen schijnen daar gevoelig voor te zijn omdat de kerk in de VS bekendheid geniet vanwege de Disney-film De Klokkenluider van de Notre Dame. Daar kun je smalend over doen, maar door die rijke Amerikanen blijft de Notre Dame wel voor de mensheid behouden. Wel zal een enkeling zich afvragen waarom ze niet in Disneyland is gebouwd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden