Rijk vraagt Microsoft aanpak millenniumbug

De rijksoverheid gaat onderhandelen met de Amerikaanse softwaregigant Microsoft om een oplossing te vinden voor de millenniumbug, de kalenderfout in software en computers die na 1 januari 2000 voor problemen kan zorgen....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

In een later stadium komen tijdens het overleg met Microsoft ook de aansprakelijkheid voor kosten en schade aan de orde, aldus betrokkenen. Er is al een eerste gesprek geweest, waarin vertegenwoordigers van Microsoft zich 'uitermate coöperatief' hebben opgesteld.

De gesprekken met Microsoft zullen worden gevoerd door een speciale werkgroep van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, zo blijkt uit een nog niet gepubliceerde rapportage van dat ministerie. Verkeer en Waterstaat is vergevorderd met de bestrijding van het millenniumprobleem, en was al in contact getreden met de Nederlandse vestiging van Microsoft.

Daarop heeft de centrale organisatie van de overheid die is belast met de aanpak van het millenniumprobleem, het zogeheten Nederlandse Millennium Platform, de werkgroep gevraagd voor alle ministeries te onderhandelen. Een paar ministeries overwegen toch nog zelfstandig met de Amerikaanse softwareproducent aan de slag te gaan.

Microsoft levert voor bedrijven en consumenten software om personal computers te besturen, en speciale software als tekstverwerking, gegevensbeheer en rekenprogramma's. Het bedrijf, eigendom van de bekende zakenman Bill Gates, heeft altijd volmondig erkend dat delen van zijn software niet millenniumbestendig zijn. Het gaat om sommige versies van Windows 95 en Windows NT en delen van de toepassingssoftware Office.

Microsoft werkt mee aan oplossingen door bijvoorbeeld 'reparatiesetjes' aan te bieden, voornamelijk via Internet. Probleem is dat die meestal per individuele computer moeten worden toegepast. Voor de ministeries kan dat zeer arbeidsintensief zijn en tot omvangrijke kosten leiden. De departementen onderzoeken nu om hoeveel 'objecten' het gaat en wat de kosten zijn.

Tijdens een overleg in de Kamer riepen Kamerleden het kabinet woensdag op om bedrijven met een wet te dwingen informatie te geven over het millenniumprobleem. Volgens minister Borst van Volksgezondheid overwegen ziekenhuizen in de eerste weken van 2000 de opname van patiënten te beperken om risico's met niet-functionerende apparatuur te vermijden. Het gaat vooral om patiënten bij wie een operatie kan worden uitgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden