Rijk trekt zich terug uit havens
Het rijk trekt zich terug uit het bestuur van de havens Vlissingen en Terneuzen. De Zeeuwse havens krijgen nog dit jaar een eenmalige afkoopsom van 75 miljoen gulden, omdat ze niet langer kunnen rekenen op jaarlijkse financiële steun uit Den Haag....
Van onze verslaggever
ROTTERDAM
Die steun was overigens heel bescheiden. De Zeeuwse gedeputeerde D. Bruinooge (economische zaken) schat dat de havens gemiddeld enkele miljoenen per jaar kregen. Hij heeft vrijdag een beginsel-akkoord bereikt met minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat.
Volgens Bruinooge loopt het kabinet niet langer het risico dat het moet bijspringen als de Zeeuwse havens verlies zouden lijden. Dat is niet het geval, maar het rijk was in principe verplicht 50 procent van de verliezen te dekken.
Bruinooge heeft wel bedongen dat het rijk financieel medeverantwoordelijk blijft voor een eventuele verscherping van het milieubeleid. Als de havens onverwacht worden geconfronteerd met nieuwe milieu-eisen, zou het rijk moeten meebetalen aan de uitvoering van die maatregelen. Daarover wordt nog onderhandeld.
Het rijk is al jaren bezig terug te treden uit allerlei havenschappen. Het komt Zeeland goed uit, niet alleen vanwege de financiële injectie van 75 miljoen. De provincie en het havenschap Vlissingen zijn ook in onderhandeling met Rotterdam over samenwerking.
'Den Haag is daar een uitgesproken voorstander van', zegt Bruinooge. Maar hij betwijfelt of hij van het rijk een dergelijke bedrag zou hebben betaald als de samenwerking tussen Zeeland en Rotterdam al was begonnen. 'Als we vijf jaar verder zijn, zou de Rotterdam-deal wel eens zo succesvol kunnen zijn, dat er helemaal geen reden zou zijn voor het betalen van een afkoopsom in deze orde van grootte.'
Rotterdam en Vlissingen willen samenwerken om te voorkomen dat lading of investeerders naar andere regio's verdwijnen.