Rijk stoot 31 monumenten af

Het Rijk draagt 31 monumenten over aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Het gaat onder meer om kastelen, ruïnes, huizen, kerken, praalgraven en gedenknaalden. De NMo zal de panden en objecten voortaan onderhouden en beheren en ontvangt daar eenmalig 61 miljoen euro voor.

Belangstellenden staan in de buurt van monument De Naald in Apeldoorn, nadat het monument zelf wereldnieuws werd door de aanslag op het Koningshuis in 2011. Beeld ANP
Belangstellenden staan in de buurt van monument De Naald in Apeldoorn, nadat het monument zelf wereldnieuws werd door de aanslag op het Koningshuis in 2011.Beeld ANP

De betrokken monumenten hebben geen functie meer voor het Rijk, schrijft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) vandaag aan de Tweede Kamer. Het Rijk concentreert zich meer op gebouwen die het zelf nodig heeft zoals kazernes, gevangenissen en kantoren voor rijksambtenaren.

Het onderhoud van deze 31 monumenten kost het Rijk nu ongeveer 5 miljoen euro per jaar. Met het budget dat de NMo nu in één keer krijgt, kan ze jaren vooruit. Bovenop de 61 miljoen komt nog ruim 2 miljoen wegens achterstallig onderhoud.

De af te stoten monumenten zijn onder meer de vesting Naarden, de Gedenknaald Koning Willem III in Apeldoorn, de Sassenpoort in Zwolle en de ruïne van Brederode in Santpoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden