'Rijk moet notariaat sturen'

Voor diensten die de notaris verricht uit hoofde van zijn wettelijk monopolie, moet de overheid de tarieven vaststellen via een systeem van 'permanente benchmarking' (ijking)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Maandag behandelt deze commissie de nieuwe Notariswet, die handhaving van het monopolie koppelt aan vrije tariefvorming. Maar de combinatie van vrije tarieven en een wettelijk monopolie roept volgens MKB-Nederland 'een spanningsveld op', dat de belangen van haar leden kan schaden.

Vrije prijsvorming zou kunnen leiden tot schaalvergroting van de notariskantoren, en daarmee tot 'minder concurrentie en hogere prijzen'.

De ondernemer heeft meestal 'grote persoonlijke en financiële belangen' bij de diensten van de notaris. Tegelijkertijd kan hij 'de kwaliteit van de dienst niet controleren'. Door de notaris een wettelijk monopolie toe te kennen, draagt de overheid 'een bijzondere verantwoordelijkheid' voor diens werk.

Daarom vindt MKB-Nederland de overheid 'de meest geschikte instantie' om de tarieven te bepalen voor monopolie-diensten. 'Voor de goede orde' verklaart MKB-Nederland zich voorstander van vrije prijsvorming voor diensten, die niet tot het monopolie behoren.

Op dit moment bepalen de notarissen nog zelf hun tarieven via hun Koninklijke Notariële Broederschap (KNB). Een beroepsgroep die zijn eigen tarieven vaststelt, heeft 'per definitie de schijn tegen'. De overheid zou eerst de kosten van de verschillende notariskantoren moeten vergelijken (benchmarking), en vervolgens de monopolie-tarieven vaststellen aan de hand van 'de reële kosten voor de betreffende dienst bij een efficiënt werkend notariskantoor'.

Zo'n systeem van vaste prijzen maakt de notariële markt voor ondernemers 'doorzichtiger' en bespaart hen 'onnodige transactiekosten', aldus MKB-Nederland. 'Wij hebben onze brief van tevoren voorgelegd aan de KNB, en die is akkoord met de inhoud', aldus een woordvoerder. De KNB is lid van MKB-Nederland.

Om te zeggen dat de KNB akkord is, vindt de broederschap naar eigen zeggen 'wat kort door de bocht'. De KNB bepleit zelf ook dat de overheid de tarieven bepaalt, maar benchmarking achten de notarissen overbodig. 'Daar doen wij zelf al aan, via ons kostprijsvolgonderzoek.'

De KNB laat al enige tijd de kostprijzen van zijn leden onderzoeken door Moret Ernst & Young. Deze accountantsfirma nam het in 1994 op voor het notariaat na een kritisch rapport van KPMG in opdracht van het ministerie van Justitie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden