Rijk komt niet met extra geld voor drogere bodems

Minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat is niet van plan extra geld uit te trekken om de verdroging van de bodem tegen te gaan....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Nederland kent 425 duizend hectare verdroogd gebied, bijna net zo veel als de provincie Noord-Brabant groot is. De grondwaterstand is hier zo laag dat vele plantesoorten zijn verdwenen. De bossen hebben ervan te lijden.

Verdroging ontstaat door onttrekking van grondwater door de industrie, drinkwaterbedrijven en de landbouw. Het rijk wil tot 2000 het areaal verdroogde natuur terugbrengen met 25 procent ten opzichte van 1985. Dat wordt lang niet gehaald.

Een deel van de Kamer vindt dat Jorritsma meer maatregelen moet treffen. De PvdA'er Lilipaly diende een motie in waarin hij de minister vraagt structureel extra geld vrij te maken voor het beleid tegen verdroging. Het is nog onduidelijk of deze motie voldoende steun krijgt.

De oppositiepartijen CDA, SGP en RPF willen verder gaan. Er moet meer subsidie komen voor projecten die de verdroging tegengaan, ook na 1998. Tot die tijd is er 96 miljoen gulden beschikbaar. De oppositie vindt dat deze tijdelijke subsidie nu al een permanent karakter moet krijgen. Jorritsma wilde daarover geen toezegging doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.