'Rijk kan komst asielcentrum niet afdwingen'

De overheid heeft nauwelijks mogelijkheden om de vestiging van een asielzoekerscentrum in De Steffenberg in Vught af te dwingen. Dat meent mr....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De stichting Elzenroode, opgericht door enkele buurtbewoners, heeft het pand op legale wijze van een projectontwikkelaar gekocht. Als de overheid inbreuk wil maken op eigendom, moet zij aan zware eisen voldoen.

In theorie zijn er wel enkele mogelijkheden, zegt Schilder. De burgemeester kan woonruimte vorderen. 'In de periode van woningnood, na de Tweede Wereldoorlog, is er veel gebruikgemaakt van dat wetsartikel. De laatste jaren wordt het vooral ingezet om mensen zonder woonvergunning uit hun huis te zetten.' Het artikel is echter nog nooit aangewend om woonruimte voor asielzoekers te vorderen.

Onteigening is nog moeilijker. Elzenroode wil het pand exploiteren als bejaardenhuis of opvangcentrum, hetgeen in overeenstemming is met het bestemmingsplan. 'De gemeente kan het bestemmingsplan wijzigen en aangeven dat het pand uitsluitend als asielzoekerscentrum mag worden gebruikt. Maar ik betwijfel of zo'n wijziging standhoudt, als zij voor de rechter wordt aangevochten. Waarschijnlijk zal de rechter oordelen dat het bestemmingsplan oneigenlijk is gebruikt', zegt Schilder.

'Bovendien is zo'n procedure enorm tijdrovend, mede door de mogelijkheden bezwaar te maken. Je bent al gauw vijf, zes jaar verder voordat er iets kan gebeuren.'

Zowel de vordering van woonruimte als de onteigening van de stichting moet gebeuren door de gemeente Vught. Het rijk heeft daar niet direct invloed op, aldus Schilder. Gezien haar opstelling in deze kwestie heeft hij niet de indruk dat de gemeente veel zin heeft in een uitputtende juridische strijd met hoogst onzekere afloop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden