Rijk grafveld opgegraven

In Lent (Nijmegen-Noord) hebben archeologen een opmerkelijk rijk grafveld opgegraven uit de periode 450-575. Onderzoekers van het Nijmeegse Bureau Archeologie en Monumenten hebben tot nu toe een twintigtal lijkbegravingen aangetroffen, en vijftien brandgraven (crematies).

AMSTERDAM - Door die combinatie wijkt het grafveld af van andere grafvelden uit de zogenoemde Merovingische periode (450-725) uit Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. De verwachting is dat het grafveld nog groter is. De graafwerkzaamheden gaan nog drie à vier weken door.


Mogelijk is het grafveld een voorloper van een ander veld, dat in gebruik was van 625 tot 700 en dat al in de jaren zeventig werd opgegraven, op slechts een paar honderd meter van het huidige. Een dergelijke dubbele vondst is heel bijzonder in Nederland.


Het grafveld werd afgelopen mei bij toeval gevonden, bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een weg. De vondst werd enige maanden geheim gehouden om schatgravers geen kans te geven.


Opmerkelijk is de grote variatie in de manieren waarop de lichamen zijn begraven. In een graf staat een kist in een 'kamer' met rechte wanden. Een ander lichaam is begraven in een uitgeholde boomstam en een derde waarschijnlijk alleen in een lijkwade. Waarom de graven zo verschillen, wordt onderzocht.


De giften verschillen ook per graf. Archeologen troffen onder meer mantelspelden aan, riembeslagen, kralen, zwaarden, spinklosjes, glas en aardewerk, met soms de etensresten er nog in. Het meeste is van hoge kwaliteit en opvallend goed bewaard gebleven. Ook het skeletmateriaal is relatief goed geconserveerd, uniek voor overblijfselen uit deze periode in Nederland. Dankzij de hoge kwaliteit kan dna-onderzoek duidelijk maken of de doden onderling verwant waren. Isotopenonderzoek zal wellicht verhelderen of de overledenen uit Lent en omgeving afkomstig waren of van elders kwamen.


De graven dateren uit wat vroeger de periode van de Volksverhuizingen heette en nu vaak de Dark Ages wordt genoemd. Over het Nederland in deze overgangstijd tussen Oudheid en Middeleeuwen is weinig bekend.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.