Rijk compenseert door gemeenten gemaakte kosten voor vluchtelingen die nooit kwamen

Gemeenten hebben 6,6 miljoen euro uitgegeven aan de voorbereiding van asielzoekerscentra voor migranten die nooit kwamen. Ze krijgen die kosten grotendeels terug van het Rijk, schrijft staatssecretaris Dijkhoff maandag aan de Tweede Kamer.

Een Asielzoekerscentrum aan de Hooiweg in Oude PekelaBeeld anp

Het wisselvallige beleid leidde tot frustratie van Maastricht tot Zwolle: in het najaar van 2015 riep de staatssecretaris 'stoere burgemeesters' op om hun steentje bij te dragen aan de opvang van asielzoekers die op dat moment in grote getale naar Nederland kwamen. Maar juist op het moment dat veel gemeenten al flink aan de slag waren om die opvangcentra te realiseren, trok het Rijk de stekker eruit. Er kwamen in 2016 veel minder asielzoekers dan verwacht, onder meer onder invloed van de zogenoemde Turkije-deal. Al die extra bedden waren plots niet meer nodig.

Begin dit jaar werd afgesproken dat gemeenten de reeds gemaakte kosten konden opgeven bij het ministerie. Regionale krant De Stentor deed een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur om inzicht te krijgen in de verspilde euro's. Uit de documenten die het ministerie maandag publiceerde, blijkt dat het gaat om 6,6 miljoen euro verspreid over 67 locaties. De gemeente Zutphen diende de hoogste rekening in: ruim negen ton. Enschede gaf bijna zes ton uit aan een asielzoekerscentrum dat er nooit kwam.

De uitgaven die gemeenten opvoeren zijn onder meer vooronderzoek naar geschikte locaties, personeelskosten en het voorbereiden van onderwijsvoorzieningen. Ook werd in totaal 7,5 ton uitgetrokken voor het 'creëren van draagvlak' onder de bevolking. Juist op plekken waar bewoners hevig protesteerden tegen de komst van een azc, zoals Enschede en Geldermalsen, werd hieraan relatief veel uitgegeven - respectievelijk 45 duizend en ruim 64 duizend euro.

Volgens Dijkhoff zijn gemeenten 'strategische partner bij de realisatie van vluchtelingenbeleid' en is daarom een vergoeding van de gemaakte kosten op zijn plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden