Rijk blijft subsidie aan illegale windmolens gewoon betalen

De rijksoverheid heeft de eigenaar van een illegaal geplaatste windturbine in de kop van Noord-Holland 3,2 miljoen euro subsidie gegeven. Dat blijkt uit stukken die zijn opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines.

Windmolen in het Friese Heeg. Beeld anp

De overheid weigert de subsidie terug te vorderen, hoewel de eigenaar van de molen en de gemeente zich bewust niet aan de bouwvergunning hielden. De eigenaar zette een krachtiger turbine neer dan de vergunning toestond en plaatste hem bovendien op de verkeerde plek. Ook elders in Nederland worden subsidies aan illegaal verklaarde windmolens doorbetaald.

De windturbine in de gemeente Schagen kreeg acht jaar lang overheidssubsidie voor het opwekken van duurzame energie. Begin 2015 bepaalde de Raad van State dat de molen op een plek stond waar hij niet mag staan en dat hij diende te worden afgebroken. De gemeente Schagen wist van begin af aan dat de molen niet aan de vergunningseisen voldeed, maar kneep een oogje toe.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidie gaf, zal desondanks niets terugvorderen. Een woordvoerder zegt dat eigenaren van een windmolen subsidie krijgen voor de geleverde stroom, niet voor de juiste vergunning. 'Deze specifieke windturbine produceerde daadwerkelijk duurzame energie.'

De windmolen in het Noord-Hollandse Sint-Maartensbrug is illustratief voor de heisa rond windenergie. Waar windmolens komen, volgen inspraakavonden, protesten, ingezonden stukken in kranten en veelal slepende juridische procedures. Voorstanders hameren op de duurzaamheid van windenergie. Tegenstanders reageren dat ze ook voor duurzame energie zijn, maar niet houden van geluidsoverlast en slagschaduw. Er is één constante: de eigenaren ontvangen veel subsidie. Of de molen een geldige vergunning heeft of niet, lijkt daarbij niet uit te maken.

En de boer? Die bouwt gewoon weer een nieuwe

Lees hier hoe een illegale windmolen miljoenen op kon brengen, afgebroken werd en er nu weer één voor in de plaats komt.

Omgevingsvergunning

Zo vernietigde de rechtbank in Rotterdam vorig jaar de omgevingsvergunning van windpark Hartelbrug II, net buiten Spijkenisse. De gemeente had de omwonenden niet correct geïnformeerd over de bouw. Desondanks draaien de acht molens van het park nog steeds én krijgt de eigenaar gewoon subsidie. De rechter stelde dat de exploitant door stilleggen omzet zou mislopen. 'Hierdoor zou de bedrijfscontinuïteit ernstig in gevaar komen.'

Ook de twee windturbines van een ondernemer in het plaatsje Tollebeek in de Noordoostpolder werden illegaal verklaard omdat ze in 2002 verkeerd waren geplaatst. Eindeloze procedures volgden tussen de gemeente en de eigenaar van de molens. In al die jaren ontving hij subsidie. Pas eind vorig jaar sloten partijen een compromis. Eén molen mocht blijven staan. De ander werd afgelopen zomer gedemonteerd.

Wethouder Jelle Beemsterboer (CDA) van de gemeente Schagen, verantwoordelijk voor het handhaven van de vergunning van de windmolen in Sint-Maartensbrug: 'In het begin vond men windenergie fantastisch en duurzaam. Het was ook een mooie kans voor ondernemers om een zakcentje bij te verdienen. Maar ik merk dat mensen anders aankijken tegen windmolens dan vijftien jaar geleden.'

In mei van dit jaar is de windmolen in Sint-Maartensbrug op last van de rechter afgebroken. De eigenaar is van plan een nieuwe turbine te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden