Rijk betaalt tehuis voor meisje niet

Ze heet Petra. Is veertien jaar oud en geestelijk gehandicapt. Haar voogd, de William Schrikker Stichting, dreigt aan haar failliet te gaan....

Van onze verslaggeefster

DIEMEN

Directeur H. de la Mar van de William Schrikker Stichting heeft de staatssecretarissen van Justitie en Welzijn, Schmitz en Terpstra, donderdag een brandbrief geschreven om aandacht te vragen voor zijn pupil. Als de stichting de plaatsing van Petra niet zou hebben betaald, dan was er maar één alternatief geweest: haar op straat zetten.

Probleem met Petra is dat er nog maar één opvanghuis is in Nederland dat haar kan behandelen. Maar dat zat vol. Dat wil zeggen: financieel gezien. Een bed was er nog wel. Pas na zes tot twaalf maanden zou dat bed weer volgens de subsidievoorwaarden worden betaald. Dat duurde te lang. Justitie weigerde een boventallige plaatsing te betalen, dus besloot de stichting zelf voor de kosten op te komen.

Met spanning keek de stichting afgelopen week naar een collega-instelling in Rotterdam die ook met een pupil zat voor wie geen plaats was. Om plaatsing af te dwingen, spande de Rotterdamse instelling een kort geding aan tegen de staat. Vlak voordat de zaak voor de rechter zou komen, kreeg het meisje onderdak, betaald door het rijk.

De la Mar had gehoopt dat dit ook Petra goed nieuws zou zijn. Maar wederom weigerden Justitie en Welzijn de kosten te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.