NIEUWS

Rijen bij huisarts na melding restvaccins door Prullenbakvaccin.nl, website neemt maatregelen

Na de eerste melding van PrullenbakVaccin stonden honderd mensen voor een huisarts in Gouda. Veel te veel, erkent de organisatie, die maatregelen neemt.

In Rijksmuseum Boerhaave worden de eerste prikken met het Janssen-vaccin toegediend.  Beeld ANP
In Rijksmuseum Boerhaave worden de eerste prikken met het Janssen-vaccin toegediend.Beeld ANP

De site is in het leven geroepen om zogeheten ‘vaccinspillage’ tegen te gaan: de aan het eind van de dag overgebleven AstraZeneca-prikken moeten niet in de container belanden, maar in een gewillige arm. Bij de eerste melding van overgebleven doses stonden direct zo’n honderd mensen in de rij voor een huisarts in Gouda, melden RTL Nieuws en het AD Groene Hart donderdag. Slechts voor een vijfde van de aanwezigen was daadwerkelijk een vaccin over.

Verschillende huisartsen lieten deze week weten platgebeld te worden over restdoses die er op dat moment niet waren. Vaccinschaarste is een van de redenen dat het ministerie van Volksgezondheid het initiatief onverstandig noemde.

Volgens Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie bij het Amsterdam UMC en een van de vier initiatiefnemers van het project, blijkt in de eerste week dat de animo voor de restvaccins enorm is. ‘We hebben meer dan een miljoen bezoekers per dag’. In dat licht is het niet wonderlijk dat velen op hun vrije donderdag de tocht naar Gouda waagden, denkt Schijven. ‘Maar je wilt het beeld van overlast echt beperken. Huisartsen willen graag die restvaccins wegwerken, maar ook hun werk blijven doen.’

Volgens Schijven moeten drie maatregelen toekomstige mensenmassa’s (‘al moet je het ook niet overdrijven, voor de Primark in Amsterdam staat vaak een langere rij’) kunnen beperken. Allereerst zijn op de website van PrullenbakVaccin voortaan locaties met beschikbare vaccins nog maximaal een half uur zichtbaar. Zo kunnen huisartsen in alle drukte niet vergeten het blauwe huisje (komt u laten prikken) terug op oranje (niets te halen) te zetten. De vaccins in Gouda stonden ongeveer een uur op beschikbaar, stelt Schijven, omdat de huisarts druk was met prikken.

Eerder gaf het systeem aan dat bij een huisarts mógelijk die dag vaccins zouden vrijkomen. Ook die optie is eruit gehaald. Als vaccins vrijkomen, ‘heb je een half uurtje om te rennen’, zegt de hoogleraar chirurgie.

Daarnaast kunnen websitebezoekers niet meer inzoomen in het landkaartje op de homepage. Voorheen kon dat wel, dan konden mensen uitpluizen in welke straat van welke stad een vaccin precies te halen viel. Nu is dat alleen op afstand te zien: de websitebezoeker kan enkel zien in welke regio een ‘blauwe’ huisarts zich bevindt. Ook de gegevens van de praktijk staan er niet meer op. Alleen als er vaccins beschikbaar zijn, komt het adres van de huisarts — zonder telefoonnummer — online.

Nog steeds staat het bezoekers vrij elders op internet uit te zoeken welke huisarts bij een ‘blauw’ adres hoort. Maar, benadrukt Schijven, ga niét bellen naar de beschikbaarheid van vaccins en reis niét in een naïeve opwelling van de ene naar de andere kant van het land. ‘Het is echt de bedoeling dat alleen mensen in de buurt naar een ‘blauwe’ huisarts gaan. Meestal zal het gaan om minder dan tien vaccins.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden