Rijden onder invloed stijgt in kleinere plaatsen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal automobilisten dat met te veel alcohol wordt opgepakt, is vorig jaar vooral in kleinere gemeente toegenomen. Dat staat in het onderzoek 'Rijden onder invloed 1999-2006' van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waaruit het AD donderdag berichtte.

Bij controles in 2006 bleek dat 2,9 procent van de bestuurders uit plaatsen met minder dan 50.000 inwoners een glaasje te veel op had, tegen 2 procent het jaar daarvoor. Dat is een opvallend flinke stijging, omdat in de rest van het land geen bijzondere toename was volgens het ministerie.

Landelijk bleek vorig jaar bij controles 3 procent van de automobilist te veel alcohol gedronken te hebben, tegen 2,8 procent in 2005. Volgens het ministerie is deze stijging geen trendbreuk met de daling in voorgaande jaren als wordt gekeken naar de ontwikkeling van het aantal overtreders over de periode 2001-2006.

Meeste drankrijders

In de regio West-Nederland worden gemiddeld de meeste drankrijders gepakt. Daar bleek vorig jaar bij controles 3,5 procent te veel alcohol op te hebben. De provincie Zuid-Holland spande de kroon met 4,5 procent en in de politieregio Rotterdam-Rijnmond ging het zelfs om ruim een op de twintig aangehouden bestuurders (5,4 procent).

In Noord-Nederland werden met 1,8 procent de minste overtreders geconstateerd en lag in de provincie Drenthe het percentages het laagste met 1,4. Maar de westelijk gelegen politieregio Zaanstreek-Waterland scoorde het laagste met 1 procent bestuurders met te veel drank op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden