Rijden in ochtendspits kost straks extra geld

Autorijden tijdens de ochtendspits in de grote steden gaat vanaf 2001 extra geld kosten. Wie tussen zes en tien uur van of naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht rijdt, moet zeven gulden tol betalen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Die bedragen noemt minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat in een wetsvoorstel over rekeningrijden dat volgende week naar de Raad van State gaat. Jorritsma geeft nog geen precieze uitwerking van het rekeningrijden: dat komt komend jaar aan de orde.

Rekeningrijden is volgens het kabinet een goede manier om filevorming en verstopping bij en in de grote steden te voorkomen. De verwachting is dat het heffen van tol het spitsverkeer met 10 tot 15 procent zal terugdringen. Het geld dat daarmee binnenkomt, wordt uiteindelijk teruggegeven aan de burgers, zoals in de vorm van een verlaging van de wegenbelasting.

De ANWB heeft grote twijfels bij het plan. De bedoeling is goed, maar de aanname dat 10 tot 15 procent van de weggebruikers tussen zes en tien een alternatief heeft voor de file, klopt volgens ANWB-directeur P. Nouwen niet. 'Wij zeggen: zorg eerst voor goede alternatieven, doe goed onderzoek en overweeg een systeem van een tolweg naast een gratis weg. Het verkeer dat niet in de file wil staan, betaalt, de rest niet.'

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat vrachtwagens vrijstelling moeten krijgen. 'Het vrachtverkeer is economisch noodzakelijk', aldus een woordvoerster.

Het is nog niet duidelijk of de tolheffing gevolgen heeft voor de vergoeding die een werkgever belastingvrij mag verstrekken voor woonwerkverkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden