'Rijbewijs' voor brommer en snorfiets vanaf 1 juni verplicht Instructeurs gaan 'snotapen' leren brommen
H. Baselmans zit midden in de klas op een gele Yamaha-brommer. De aanwijsstok in zijn hand priemt in de richting van de voorvork van een Harley Davidson op een dia....
Van onze verslaggeefster
Wil Thijssen
SOEST
Deze brom- en snorfietsexperts zitten nu in de schoolbanken. Zij bereiden zich voor op de invoering van het 'bromfietscertificaat', een rijbewijs voor brommers en snorfietsen. Vanaf 1 juni moeten alle jongeren die zestien worden en op deze voertuigen willen rijden, verplicht een theorie-examen afleggen. Oudere liefhebbers moeten een certificaat kopen voor 25 gulden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of op het postkantoor.
Vragen als 'U wilt hier rechtsaf, mag dat?' slaan bij dit examen niet op de van de STER-blokken bekende witte Volvo, maar op een dame die fier op haar brommer zit. Het CBR heeft bewust voor een vrouw als chauffeur gekozen. 'Vrouwen spreken meer aan bij de jeugd', zegt coördinator F. Korpel. 'Bovendien wilden we wel eens wat anders dan de mannen die je op andere examendia's ziet.' Alle examenkandidaten krijgen de bromfietster op grootbeeld-tv te zien. Als een kandidaat haar minimaal 45 van de 50 keer de goede kant op stuurt, is hij geslaagd en krijgt hij een bromfietscertificaat.
Brom- en snorfietsers worden voortaan, net als rijbewijshouders, centraal geregistreerd in de computer van de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam. Waaghalzen zonder certificaat die na 1 juni door de politie op een brommer of snorfiets worden betrapt, kunnen rekenen op een boete van 110 gulden. Vanaf 22 april begint een landelijke Postbus 51-campagne, waarin een stoere bromfietser snorrend en brommend Nederland op de nieuwste regelgeving voor tweewielers wijst.
De campagne en de nieuwe regels zijn volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat nodig om de grote aantallen verkeersongelukken terug te dringen. Elk jaar zijn er ongeveer tienduizend ongevallen waarbij een brommer is betrokken, en ruim 2500 snorfietsongelukken. Daarbij vallen gemiddeld 125 tot 130 doden.
De bromfietsintructeurs staan niet voor een gemakkelijke taak, vindt S. Jongepier van de Vakopleiding Beroepschauffeurs en Rij-instructeurs. 'Het is veel moeilijker om iets te leren aan snotapen van vijftien die een brommertje voor hun verjaardag vragen, dan aan gasten van achttien die voor hun autorijbewijs op moeten. Pubers hebben een bloedhekel aan leren. Je moet hun taal spreken.' In de cursus voor bromfietsinstructeur wordt dan ook aandacht besteed aan didactiek. Sociale vaardigheden en vakken als verkeersveiligheid of eerste hulp bij ongelukken staan op het programma.
Verschillende rijscholen hebben contact gezocht met middelbare scholen waar ze in de vrije uren bromfietslessen willen verzorgen. Daarbij speelt nu de vraag wie er verantwoordelijk is als er bij praktijkoefeningen iets mis gaat. Volgens Jongepier is 'de branche' er nog niet uit of de school of de bromfietsintructeur dan verantwoordelijk is.
Het Harderwijker Rijschool Collectief (HRC) geeft al enkele jaren praktijklessen van Veilig Verkeer Nederland voor bromfietsers. Voor vijftien gulden leren jongeren achtjes draaien, slalommen, verschillende remtechnieken en krijgen ze de 'wipwap-proef', waarbij een plank naar beneden klapt als iemand erover heen rijdt. De cursus wordt gesubsidieerd door de gemeente. Jongeren die hiervoor slagen, krijgen met hun certificaat 25 procent korting op de brom- en snorfietspremie van diverse verzekeringsmaatschappijen. G. de Hoop, voorzitter van het HRC, hoopt dat de overheid besluit dat ook praktijklessen voor brommers verplicht worden. 'Dat vergroot de verkeersveiligheid en de slagingskans voor het examen.'
Rijscholen mogen zelf bepalen of ze bromfietscursussen aanbieden en hoeveel die kost. De Hoop vraagt voor acht theorielessen en twee proefexamens tussen 160 en 175 gulden, inclusief het verplichte examen bij het CBR. Jongeren die geen cursus willen maar zelfstandig examen doen, betalen daarvoor vanaf 1 juni 50,55 gulden.