Rihanna, Barack & Justin Bieber: iedereen huurt

De kwestie Peter de Waard

Rihanna en Justin Bieber behoren volgens Forbes tot een groeiend aantal celebrities dat een huis huurt. En dat doen deze mensen niet omdat zij geen luxe optrekje kunnen kopen. Maar zij vinden dat huren meer mobiliteit en flexibiliteit biedt. Niemand hoeft zich voor huren te schamen. Ten slotte huurt de president van Amerika ook het Witte Huis.

Niemand hoeft zich voor huren te schamen. Ten slotte huurt de president van Amerika ook het Witte Huis. Beeld reuters

Lady Gaga en Katy Perry waren ook fanatieke huurders totdat zij het veiliger vonden hun geld voor een deel in vastgoed te steken. Maar onbekend is of ze veel in hun vaste stekkie verblijven. Soms zijn die zelfs te vinden op de site van Airbnb. In Nederland is dat niet anders. Ook daar staan, zo meldde Het Parool dinsdag, in de duurste wijken de meeste woningen op Airbnb - rond de Dam zelfs één op de dertien.

Vele jonge professionals in de grote steden zoals Amsterdam huren ook liever dan ze kopen. Ze kunnen dan veel sneller verkassen als ze voor werk naar een andere stad gaan. En soms is een wijk na korte tijd minder fashionable en is het leuker om naar de volgende trendy wijk te gaan.

Maandag bleek uit een onderzoek van beleggingsadviseur Capital Value dat er in Nederland veel te weinig huurhuizen en appartementen worden gebouwd, terwijl er een groeiende behoefte is aan huurwoningen. Jaarlijks daalt de nieuwbouw voor de huursector, terwijl tegelijkertijd een groot deel wordt gesloopt. Daardoor neemt de woningvoorraad in Nederland toe, maar alleen ten faveure van de koopsector.

Van de 7,7 miljoen woningen die er nu in Nederland zijn, is 65 procent koopwoning en nog maar 35 procent huurwoning. Tien jaar geleden waren van de 6,9 miljoen er 56 procent koopwoning en 43 procent huurwoning. In 1971 was het precies andersom: 35 procent van de woningen was toen 'koop' en 65 procent huur. De reden van deze totale ommezwaai is voor de hand liggend. De overheid heeft de koopsector enorm gesubsidieerd via de hypotheekrente-aftrek. De banken waren bereid in verwachting van stijgende prijzen meer dan 100 procent van de executiewaarde te financieren. Wie huurde was een dief van de eigen portemonnee.

Ook gemeenten spoorden mensen aan te kopen. Grond voor koopwoningen leverde de gemeentekas meer op dan die voor huurwoningen. Hierdoor heeft Nederland de grootste hypotheekschuld in Europa.

Kopen in plaats van huren paste ook in een tijd dat sparen en beleggen bon ton was en dienstverbanden stabiel. Maar de maatschappij verandert met de komst van de deeleconomie. ZZP'ers en andere flexwerkers kunnen niet alleen minder gemakkelijk een hypotheek krijgen, ook zijn ze gedwongen veelvuldig ergens anders te gaan werken. Wie morgen een klus krijgt voor een jaar in Almelo kan de eigen woning in Zierikzee alleen nog als weekeindverblijf aanhouden. Huren is daardoor hip.

Alleen BN'ers kunnen beter blijven kopen, omdat roem in Nederland alleen in 't Gooi te gelde kan worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.