NieuwsProces tegen Ridouan T.

Ridouan T. zegt te zijn mishandeld bij arrestatie in Dubai

Ridouan T., die wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties, is volgens zijn advocaat Inez Weski rond zijn arrestatie in Dubai mishandeld.

Wil Thijssen en Elsbeth Stoker
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor de voortzetting in het grote liquidatieproces Marengo. Beeld EPA
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor de voortzetting in het grote liquidatieproces Marengo.Beeld EPA

T.’s ogen waren dichtgeslagen, zijn neus leek gebroken en op de rechterhelft van zijn gezicht stond in bloed de afdruk van een legerlaars. Dat heeft advocaat Inez Weski vrijdag gezegd bij het liquidatieproces Marengo. Volgens haar cliënt waren bij die arrestatie, op 16 december, ‘Dubaise en Marokkaanse agenten’ aanwezig. Door de mishandeling kon T. nauwelijks lopen en was zijn gezicht onherkenbaar geworden, stelt de advocaat.

Ze meent dat processen-verbaal over T.’s overdracht aan de Nederlandse autoriteiten niet kloppen en onvolledig zijn. Daarin staat onder meer dat de Nederlandse politie hem herkende aan de hand van een door Interpol verspreide verouderingstekening. ‘Maar dat was door die zwellingen helemaal niet mogelijk’, betoogt Weski.

De Nederlandse politie verkeerde tijdens T.’s overbrenging van Dubai naar Nederland volgens haar cliënt in een ‘feeststemming’, waarbij een leidinggevende steeds beschonkener sprak en de stewardessen ‘mokkels’ noemde. Een arts zou geen aandacht aan T.’s verwondingen hebben besteed. Weski doet eigen onderzoek naar T.’s arrestatie en overdracht naar Nederland, die volgens haar een ‘verkapte uitlevering’ en ‘ontvoering’ is. De resultaten zal ze presenteren bij de rechter-commissaris.

Ridouan T. (42), tot 16 december de meestgezochte verdachte van Nederland, was zelf niet op de zitting aanwezig. Hij is het niet eens met een extra ingelaste zitting alleen voor hem, en vindt dat hij tegelijk met de zestien medeverdachten in het Marengoproces moet worden behandeld. Volgens de drie aanklagers leidt hij een meedogenloze drugsbende die verantwoordelijk is voor een reeks liquidaties, voorbereidingen daartoe en ‘vergismoorden’. Op T.’s tenlastelegging staan vijf moorden, naast een reeks moordplannen en -pogingen. Niet uitgesloten is dat deze lijst nog zal worden uitgebreid – het politieonderzoek is nog in volle gang.

Advocaat Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.  Beeld ANP
Advocaat Inez Weski komt aan bij de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.Beeld ANP

‘Sensatieverhaal’

De officier van justitie noemt Weski’s verhaal over T.’s gewelddadige arrestatie en het ‘feestverhaal’ in het vliegtuig een mooi sensatieverhaal, maar ‘juridisch niet relevant’ – daaruit zou niet kunnen worden afgeleid dat de overdracht van Ridouan T. incorrect is verlopen. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de autoriteiten van Dubai in december zelfstandig besloten Ridouan T. aan Nederland over te dragen. De overdracht vond daags na de T’s arrestatie op 16 december plaats.

Speciale eenheden van de Nederlandse politie zijn naar Dubai gevlogen om hem op te halen. T. is op 19 december met een gecharterd vliegtuig naar Nederland overgebracht en met een helikopter overgevlogen naar de extra beveiligde gevangenis in Vught. Een arts zou hem tijdens de overbrenging hebben gemonitord. Bovendien, stelt een van de aanklagers, heeft T. bij zijn eerste ondervraging in Nederland verklaard dat zijn overbrenging naar Nederland ‘heel correct’ is verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden