Rechtbankverslag Ridouan T.

Ridouan T. heeft volgens OM drie moorden en vijf pogingen daartoe op zijn geweten

Het Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen de bende rondom de voortvluchtige crimineel Ridouan T. uitgebreid. Dat bleek woensdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, waar inmiddels acht verdachten terechtstaan, onder wie kroongetuige Nabil B. Afgelopen weken zijn nog drie andere verdachten aangehouden.

De politie verricht sporenonderzoek nabij de vluchtauto, die werd gebruikt bij de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

‘De contouren van de uiteindelijke strafzaak-Marengo beginnen hiermee in zicht te komen’, aldus de officier van justitie. Het gaat inmiddels om drie moorden en vijf liquidatiepogingen, dan wel voorbereidingen daartoe. Het gaat onder meer om de vergismoord op Hakim Changachi (2017) en de liquidaties van Samir Erraghib en Ranko Šćekić in 2016. Šćekić werd doodgeschoten kort voordat hij moest getuigen in een eerdere strafzaak rond een liquidatiebende.

Het bewijs in de zaak-Marengo dankt het OM voor een belangrijk deel aan kroongetuige Nabil B. Hij kreeg na de vergismoord op Hakim Changachi wroeging en liet zich kort daarna arresteren. B. legde cruciale verklaringen af over crimineel kopstuk Ridouan T. en zijn criminele partner Saïd R. Beiden zijn nog voortvluchtig. Ze worden gezien als de opdrachtgevers van een reeks uiterst gewelddadige liquidaties. ‘De zoektocht gaat onverminderd door. Hun aanhouding heeft voor politie en justitie nog steeds de allerhoogste prioriteit. De beloning van 100 duizend euro voor de tips die kunnen leiden tot hun arrestatie staat nog steeds uit’, aldus de aanklager.

Het nieuws over B.’s kroongetuigendeal werd vorig jaar maart bekendgemaakt. Nog geen week later, op 29 maart 2018, werd de broer van Nabil B. uit wraak doodgeschoten in zijn beletteringsbedrijf in Amsterdam. Reduan B. had niets van doen met het criminele leven van zijn broer. Hij was succesvol ondernemer en vader van twee jonge kinderen.

‘Onvoldoende rekening met wraak’

In december bleek dat het OM tegen de wil van de kroongetuige het nieuws over de deal in maart 2018 bekend had gemaakt. Volgens een direct betrokkene was de beveiliging van de familie van B. niet op orde op dat moment. ‘Het was niet onze keuze om het nieuws van de kroongetuigendeal naar buiten te brengen voordat kopstuk Ridouan T. was opgepakt. Dat hebben we duidelijk naar het Openbaar Ministerie gecommuniceerd’, zei Bart Stapert, de toenmalig advocaat van B., in december in de Volkskrant. Volgens Stapert hielden het OM en hijzelf onvoldoende rekening met de mogelijkheid dat er wraak zou worden genomen op de familie van B.. ‘We dachten eerder op het niveau van vervelende opmerkingen of een steen door de ruit.’

Woensdag liet het OM weten dat de aanklagers het nieuws over de kroongetuigendeal vorig jaar wel bekend moesten maken. ‘Op dat moment in het onderzoek waren wij van oordeel dat het niet langer verantwoord was om te verzwijgen voor de rechtbank en de verdediging van Mohammed R. dat Nabil B. een dealgetuige was.’ Het OM was bang dat de rechters anders verdachte Mohammed R. – de broer van Saïd R. – in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak vrij zou laten gelaten. 

Volgens de aanklagers was het binnen de groep van Ridouan T. bovendien op dat moment al bekend dat Nabil B. belastende verklaringen had afgelegd. Nabil B. had kort voor zijn arrestatie tegen de nabestaanden van Hakim Changachi gezegd dat hij zichzelf zou aangeven. Volgens de aanklagers was ‘ons handelen ingegeven door de nadrukkelijke overweging dat met de ontmanteling van dit criminele samenwerkingsverband toekomstige slachtoffers’ zouden kunnen worden voorkomen. 

Meer lezen

 In januari 2017 werd de Utrechtse Hakim Changachi het slachtoffer van een vergismoord. Twee dagen later mislukte een nieuwe liquidatiepoging op het beoogde slachtoffer Khalid H. Tegen verdachte Jerrel Z. eist het OM dinsdag acht jaar cel voor zijn rol als chauffeur bij de moordpoging op Khalid H. 

Nabil B. is misschien wel de bekendste kroongetuige van het land. B. wilde praten in een reeks liquidatiezaken, uit wraak werd zijn broer vermoord. Advocaat Bart Stapert: ‘Met een liquidatie hield ook ik geen rekening

Het begon met een verdwenen partij coke en mondde uit in een extreem gewelddadige drugsoorlog. Deze bizarre incidenten gebeurden eerder in de omvangrijke drugsoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden