NieuwsRidouan T.

Ridouan T. gelooft niet in een eerlijk proces in Nederland

Ridouan T., hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, ontkent alle beschuldigingen van betrokkenheid bij liquidaties. Hij noemt kroongetuige Nabil B. een ‘orakel’ en een ‘NSB’er, zegt B. niet te kennen, en gelooft niet dat hij in Nederland een eerlijk proces krijgt.

Wil Thijssen
Een impressie van Ridouan T. Beeld ANP
Een impressie van Ridouan T.Beeld ANP

Dat meldt Het Parool, dat de hand heeft weten te leggen op het transcript van T.’s eerste verhoor. Dat verhoor is afgenomen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij vastzit. Voor het verhoor is volgens Het Parool speciaal voor hem een verhoorstudio gebouwd die is uitgerust met camera’s en microfoons. Twee rechercheurs hebben T. onlangs verhoord, terwijl vijf collega’s meekeken vanuit een regieruimte.

T. was tot eind 2019 de meestgezochte verdachte van Nederland. Hij werd op 16 december 2019 in Dubai aangehouden en naar Nederland overgebracht. In het Marengo-proces moet hij zich verantwoorden voor betrokkenheid bij ten minste zes liquidaties en pogingen daartoe. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de opdrachten gegeven.

Hij zit voor het eerst vast. In het verhoor zou hij hebben gezegd: ‘Je hebt trial by media en in mijn geval judged by media. Ik word iedere dag afgebrand in iedere krant, op ieder televisieprogramma, et cetera.’ Dat is volgens hem de reden waarom hij liever wordt berecht in Marokko, waar ook twee broers van hem vastzitten: ‘Omdat ik in Marokko in ieder geval geen mediacircus ga krijgen et cetera. Ik word daar gewoon veroordeeld. Ik krijg daar levenslang of de doodstraf of wat ze je ook geven en punt klaar.’

‘Ik ken die man niet’

Nabil B., de kroongetuige die belastende verklaringen tegen Ridouan T. en zijn organisatie heeft afgelegd, is volgens T. ‘de NSB die jullie zelf in mekaar hebben gezet. Geknipt en geprutst, dat is jullie pakkie-an. Ik ken die man niet, ik heb niks met die man te maken.’

Volgens de Marengo-hoofdverdachte kan Nederland ‘het geld van dit schijnproces beter besteden aan het lerarentekort, aan zorg, aan het politietekort, dan aan mij. Als de rechter mij gewoon morgen levenslang geeft: ok, so be it. Next case.’

De honderdduizend euro die waren uitgeloofd voor de tip die naar zijn arrestatie zou leiden, noemt hij ‘calvinistisch en gierig’. Hij zegt zich niet in Dubai te hebben verstopt: ‘Ik zat gewoon rustig te wachten op jullie. Het duurde een beetje lang.’ Hij herhaalt dat hij bij zijn arrestatie is mishandeld. Volgens hem heeft een politieman een pistool op zijn hoofd gezet, moest hij ‘in een vrieskist op het vriespunt’ gaan zitten zonder te slapen, werden pilletjes in zijn drank gedaan, zijn neus dichtgeknepen, ‘de gekste dingen’.

Blijkens het verhoortranscript noemt Ridouan T. zichzelf geen goed moslim − hij bidt niet en drinkt weleens alcohol.

Volgens het Nederlands Openbaar Ministerie is T. schatrijk geworden in de cocaïnehandel. Zelf ontkent hij ooit drugs te hebben gebruikt, behalve ‘een jointje’.

Lees ook

Justitie: ‘Nog steeds tientallen doelwitten op dodenlijst van Ridouan T.’
Ridouan T., de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo, beschikt volgens zijn aanklagers over een dodenlijst waar nog tientallen namen op staan. Het zou niet alleen gaan om criminele contacten, maar ook om aanklagers, politiemedewerkers en journalisten.

Spanning loopt op tussen advocaten en justitie in Marengoproces: ‘Niet zo bozig doen’
In het Marengo-proces, rond hoofdverdachte Ridouan T., staan 17 verdachten terecht wegens betrokkenheid bij een reeks moorden. Op de zitting van vandaag liep de spanning tussen de advocaten en het Openbaar Ministerie op. Lees hier de gebeurtenissen terug.

‘Ik ben een schim geworden omdat het Openbaar Ministerie zo nodig die deal moest sluiten’
Toen zijn broer Nabil B. kroongetuige werd in het Marengo-proces en een deal sloot met het OM, zag ondernemer Aziz – niet zijn echte naam – zijn leven in duigen vallen. Zijn andere broer werd vermoord, zelf leeft hij al twee jaar in de anonimiteit. Hoe kon justitie dit laten gebeuren, vraagt hij zich af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden