NieuwsRidouan T.

Ridouan T. aangehouden in Dubai: wat we weten over Nederlands meest gezochte crimineel

Maandag is de voortvluchtige Ridouan T. gearresteerd in Dubai. Hij wordt onder meer in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum en de dood van de onschuldige broer van kroongetuige Nabil B.. Nederland vraagt om zijn uitlevering. Dat maakte het OM maandag bekend.

Wil Thijssen en Elsbeth Stoker
null Beeld Alexandra España
Beeld Alexandra España

Waar wordt Ridouan T. van verdacht?

Volgens het Openbaar Ministerie is Ridouan T. de opdrachtgever van een lange reeks liquidaties. In de al lopende strafzaak-Marengo is hij samen met zijn rechterhand Saïd R. de hoofdverdachte. In totaal staan er zestien verdachten terecht in dit proces.

De Marengo-zaak draait om ten minste vijf liquidaties, verscheidene pogingen daartoe en om de voorbereiding van nog eens enkele moorden. In deze strafzaak worden hij en zijn medeverdachten onder meer beschuldigd van de moord en de voorafgaande moordpogingen op ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok in 2016 en de moord op Spyshop-medewerker Ronald Bakker in 2015. Ridouan T. zou Bakker hebben verdacht van het spelen van ‘dubbelspel’ in een andere strafzaak.

Uitlevering

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie is positief gestemd over de kans dat Ridouan T. door Dubai zal worden uitgeleverd. T. werd zondagnacht in Dubai aangehouden. De arrestatie verliep volgens het Openbaar Ministerie rustig. Mogelijk komt T. binnen enkele weken naar Nederland en misschien zelfs sneller, denkt het OM.

Hij zou destijds ook opdracht hebben gegeven om de Spyshop van Bakker in Nieuwegein te beschieten met een bazooka – een opdracht die nooit werd uitgevoerd. Maar volgens het OM gebruikte Ridouan T. bij het verstrekken van die opdracht ‘nietsontziende en schokkende woorden’: uit later ontsleutelde PGP-berichten (met PGP kunnen gebruikers versleutelde berichten naar elkaar sturen) zou blijken dat T. wilde dat het afvuren van een antitankwapen op de Spyshop gebeurde op het moment dat er medewerkers binnen waren.

De naam van T. wordt in verband gebracht met nog meer schokkende misdrijven. Het gaat om zaken waar hij (vooralsnog) niet voor wordt vervolgd. Zo houdt justitie er serieus rekening mee dat T. opdracht gaf voor de moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019 in Amsterdam. Wiersum was de raadsman van kroongetuige Nabil B., de belangrijkste getuige in het Marengo-proces.

De naam van Ridouan T. wordt tevens genoemd in verband met de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. Deze ondernemer, Reduan B., werd in maart 2018 doodgeschoten. Hij had niets te maken had met de criminele wereld van zijn broer. Voorafgaand aan deze moord had Ridouan T. al gewaarschuwd dat hij wraak zou nemen als Nabil met justitie zou praten. ‘Hy weet ga iedereen van hem laten slapen als die my naam heeft genoemt’, schreef T. in een PGP-bericht.

Daarnaast zijn er volgens justitie aanwijzingen dat T. opdracht gaf voor de aanslag op het pand van De Telegraaf in de zomer van 2018: een week vóór het incident publiceerde de krant een groot verhaal over de voortvluchtige gangster. Eind 2018 onthulde NRC bovendien dat Ridouan T. twee jaar eerder in een PGP-bericht voorstelde om aanklager Koos Plooij te laten liquideren. ‘Zullen we die kk Plooij laten slapen?’, zou T. aan een criminele vriend hebben geschreven. ‘Kk’ is een afkorting van kanker. Deze vriend vond echter dat ze daarmee moesten ‘wachten’ en ‘kijken of ze het anders konden doen’. Plooij was destijds betrokken bij de vervolging van Naoufal F. wegens diens betrokkenheid bij liquidaties. Naoufal F. wordt gezien als een van de vertrouwelingen van T. en zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit.

Niet alleen in Nederland wordt T. in verband gebracht met liquidaties. Zo zoekt Spanje de cocaïnemiljonair eveneens wegens een liquidatie en beschuldigt Marokko hem van een vergismoord in november 2017. Toen werd in Marrakesh een 26-jarige student doodgeschoten, de zoon van een hoge rechter. Hij zat op de stoel waar eerder die avond het werkelijke doelwit had gezeten.

Hoe heeft justitie T. te pakken gekregen?

Ridouan T. werd in maart 2018 de meest gezochte crimineel van Nederland. Kort nadat bekend was geworden dat kroongetuige Nabil B. belastend over hem had verklaard, loofde justitie 25 duizend euro tipgeld uit voor informatie die zou leiden tot zijn arrestatie.

Volgens de voormalige advocaat van de kroongetuige, Bart Stapert, was destijds de gedachte dat ‘de zaak zou gaan schuiven’ door uitloving van het tipgeld en de publiciteit rondom Ridouan T.. In een interview in de Volkskrant vertelde hij in 2018 dat justitie dacht ‘dat Ridouan T. en zijn criminele partner Saïd R. daardoor gepakt zouden kunnen worden’. Dit gebeurde echter niet. Om die reden werd het tipgeld in de zomer van 2018 verhoogd naar 100 duizend euro, een recordbedrag. Maar ook dat resulteerde niet in een snelle arrestatie.

Ondanks veel scepsis vanuit de buitenwereld, heeft de politie altijd volgehouden dat Ridouan T. gepakt zou worden. In oktober 2019 zei korpschef Erik Akerboom in een interview in de Volkskrant dat de politie ‘hem op de hielen zat’. Maar dat de ‘wereld groot is en dat er schuilplaatsen zijn waar wij als politie op dit moment nog niet goed genoeg kunnen komen’. Volgens hem deed de politie ‘alles wat je maar kon bedenken’. Conventioneel én onconventioneel.

De jacht op Ridouan T. werd bemoeilijkt omdat justitie ervan uitgaat dat hij schatrijk is. Met zijn vele miljoenen zou hij mensen hebben kunnen omkopen, en zou hij mogelijk beschikken over valse paspoorten waarmee hij zou kunnen reizen.

In de zomer van 2019 werd bekend dat T. zich mogelijk verschuilde in Dubai. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai. Dat betekent niet dat uitlevering onmogelijk is, maar het maakt het wel moeilijk. Eind oktober berichtte De Telegraaf dat justitie vermoedt dat de Iraanse geheime dienst Ridouan T. de hand boven het hoofd houdt. T. zou afwisselend in Dubai en Iran verblijven. Hij is gezien in Iran en heeft er meerdere schuiladressen, schreef de krant destijds op basis van anonieme bronnen. T. zou regelmatig met snelle privéjachten tussen Iraanse havenplaatsen en Dubai reizen. In Iran zou hij zich vrij kunnen bewegen, omdat hij de Iraanse geheime dienst zou hebben gefaciliteerd bij moordklussen in Europa. Zo is zijn veronderstelde vertrouweling Naoufal F. onder meer veroordeeld wegens zijn rol bij het voorbereiden en aansturen van de moord op de Iraniër Ali Motamed. Eneco-monteur Ali Motamed (56) werd op 15 december 2015 voor zijn huis in Almere met een schot door het hoofd om het leven gebracht. Het slachtoffer leidde al jaren een rustig gezinsleven. Tijdens het politieonderzoek bleek dat hij mogelijk door Iran verantwoordelijk werd gehouden voor de grootste aanslag in de politieke geschiedenis van het land. Daarbij vielen in 1981 73 doden.

Maandag werd Ridouan T. gearresteerd in Dubai. Volgens korpschef Akerboom is dat te danken ‘aan de niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en de intensieve internationale samenwerking met de politie in Dubai.’ Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid heeft volgens hem dag en nacht gewerkt aan deze zaak. Akerboom beschouwt T. en zijn handlangers als ‘bedreiging voor de Nederlandse rechtsstaat’.

Wat weten we van de verdachte?

In de ogen van justitie is T. een nietsontziende internationaal opererende drugsmultimiljonair die zijn tegenstanders of hun dierbaren om het minste of geringste laat liquideren.

De in Vianen opgegroeide Nederlandse Marokkaan heeft voor zover bekend geen lang strafblad. Tot enkele jaren geleden opereerde hij in relatieve stilte. Naar verluidt verwierf hij zijn vermogen, dat tientallen miljoenen zou bedragen, toen hij een hasjlijn tussen Marokko en Nederland overnam en zich vervolgens toelegde op de handel in cocaïne.

In oktober 2019 berichtte het AD dat T. deel uitmaakt van een ‘superkartel’. Ridouan T. zou samenwerken met de Bosnische crimineel Edin G., die jarenlang in Nederland woonde. Volgens de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA) behoort G. tot de top-50 drugscriminelen ter wereld. Het Tito- en Dino-kartel, waarin Edin G. een belangrijke rol speelt, zou verantwoordelijk zijn voor eenderde van alle cocaïne die Europa binnenkomt.

Mede dankzij de PGP-technologie heeft Ridouan T. lange tijd onder de radar kunnen blijven, aldus justitie. PGP-telefoons waren tot enkele jaren geleden niet te kraken door justitie – criminelen waanden zich veilig en communiceerden via hun dure Pretty Good Privacy-toestel over drugshandel en liquidaties. Inmiddels heeft het OM beslag gelegd op enkele PGP-servers: dit resulteerde in een schatkamer aan bewijs. Ontsleutelde PGP-berichten vormen samen met de verklaringen van kroongetuige Nabil B. het belangrijkste bewijs tegen Ridouan T.

In 2016 werd voor het eerst publiekelijk de schijnwerper gericht op hem en zijn veronderstelde handlangers. Ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok publiceerde op zijn website Vlinderscrime.nl artikelen over Ridouans veronderstelde handlangers Naoufal F. en ‘Rico de Chileen’. In de stukken bracht hij ze in verband met internationale cocaïnehandel en een reeks liquidaties. Niet lang daarna kreeg Kok een telefoontje van de politie: ‘Je staat op een dodenlijst.’ Een dag later vond hij een ‘broodtrommel’ vol zware explosieven onder zijn auto, die geparkeerd stond bij een overvol terras.

Onderzoek wees later uit dat de bom de kracht had van veertig handgranaten. In een interview met de Volkskrant zei Kok kort daarna: ‘Ik heb liever een kogel of een bom dan dat ik kanker krijg. Ik ben Martin en ik ga niet achter de geraniums zitten.’ Nog geen half jaar later werd de misdaadblogger alsnog geliquideerd bij een seksclub in Laren, volgens justitie in opdracht van T..

Cocaïnemiljonair Ridouan T. is aangehouden in Dubai. Lees hier alles over zijn arrestatie en over het Marengo-proces waarin hij hoofdverdachte is.

Wie is Ridouan T.?
Ridouan T. slaagde er jarenlang in om onder de radar te blijven. De veronderstelde cocaïnemiljonair werd internationaal gezocht wegens een reeks liquidaties. Zijn naam wordt ook in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum, al zegt zijn advocaat dat die conclusies te voorbarig zijn. Wie is deze man?

De nervositeit was afgelopen donderdag voelbaar in de rechtszaal tijdens het proces tegen Ridouan T. en een hele rits medeverdachten. Alles wat mis kon gaan, ging mis. Zelfs de kroongetuige kwam een minuut lang in beeld.

Meer over het Marengo-proces, Ridouan T. en kroongetuige Nabil B.
Meteen na de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum rees al de vraag: wie zou de kroongetuige nog willen bijstaan? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen.’ Inmiddels heeft de politie vier verdachten gearresteerd voor de moord op Wiersum, de laatste drie eind november. Eerder liet korpschef Erik Akerboom weten ervan overtuigd te zijn dat hoofdverdachte Ridouan T. gepakt zal worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden