Ridders

JE zou het ook kunnen zien als een rest van het ridderlevengevoel. De Heren van de Maas verzenden een boodschap naar de Heren aan de Amstel: zullen we zondag een steekspel beleggen langs de A 10?...

Homo ludens!

Waar moeten ze anders?

In het stadion - de aangewezen plek - mag het niet. Thuis riskeer je meubels en serviesgoed. Binnen de bebouwde kom klagen omwonenden over geluidshinder.

Ik heb ook nooit begrepen dat de politie er geen braakliggende terreinen voor beschikbaar stelt, waar een blind paard geen schade doet. Als ze elke zondag met een half bataljon mee kunnen in de trein of de bus om de partijen strikt gescheiden naar de tribunes te brengen, dan kunnen ze de aanhangers na afloop van de voorstelling voor hetzelfde geld toch ook naar een toernooiveld begeleiden?

Maar de politie koestert haar eigen atavisme. Ze wil zich tot de supporters van Feyenoord en Ajax verhouden zoals de internationale gemeenschap zich verhield tot de supporters van Servië en Bosnië-Herzegovina, die ook niet mochten vechten. Politiewoordvoerder Klaas Wilting geeft ook commentaar alsof hij namens Dutchbat en Joris Voorhoeve spreekt: Nederland moet net zo veilig blijven als Srebrenica had moeten worden.

Waarom blijft de ME niet rustig toekijken hoe de heren elkaar de hersens inslaan, teneinde daarna de lijken te bergen en de overlevenden te verbaliseren op beschuldiging van doodslag?

Het alternatief is onmacht in de vermomming van kamervragen.

Je ziet de antwoorden aankomen. De minister van Binnenlandse Zaken getuigt van zijn diepe afschuw, en prijst commissaris Nordholt die erger heeft weten te voorkomen. De minister van Justitie belooft een gesprek met de KNVB, wat zoiets is als aan de uitvinder van de feodaliteit vragen of hij het leenstelsel wil afschaffen. En de staatssecretaris van Sportzaken is nog zo overstuur, dat ze 'kanjers' roept terwijl ze 'schande' had willen zeggen.

En iemand van de VVD - zeer ongevoelig voor het herfsttij onzer middeleeuwen - suggereert om de BVD in te schakelen.

De BVD!

Daar kunnen ze niet eens een Boeing met 173 Tamils dusdanig misleiden dat ze ten slotte in Brussel of Düsseldorf in plaats van op Schiphol landen. Alles wat je aan de BVD probeert over te laten, leidt op een dag tot weer nieuwe kamervragen, en wat moeten Dijkstal, Sorgdrager en Terpstra dan weer zeggen?

Ik weet het eigenlijk wel zeker, voetbalvandalen moet je mekaar in meermansgevechten met lansen, ijzeren staven, knuppels, pikhouwelen, blijdes, magonellen, teerpotten en stiletto's langzaam maar zeker laten uitroeien, en als Endemol werkelijk slim is kopen ze de rechten en laten het elke zondagavond klokslag kwart voor zeven, als Hans Kraay net zal beginnen met zijn analyse van RKC-NEC, uitzenden door RTL of Veronica.

Naar voetbal gaan is een decadentiebezigheid: de bezoekers zouden nog de lokroep uit een ver verleden willen volgen, maar durven niet, dus ze kijken alleen maar. De ware adel wil zelf - dus gun ze een slagveld.

Voor de bewindslieden en de kamerleden heb ik een vervangingssuggestie waar ze volgens mij dol op zijn: ze schrijven een brief aan de NPS, afdeling Crisis (vanavond weer!), en vragen of ze mogen spelen dat op de A 10 een slachting gaande is van duizenden aanhangers van Feyenoord en Ajax, dat Ransdorp en Durgerdam bij de strijd betrokken dreigen te raken, en dat zij mogen doen alsof zij het conflict kunnen beheersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden