Rick's place

'Here's looking at you, kid.' Tijdens de Oscaruitreiking van zondag 2 maart 1944, morgen 53 jaar geleden, kon dubbel getoast worden op Casablanca: onderscheiden als beste film van 1943 plus een Academy Award voor de beste regie (Michael Curtiz)....

In Rick's Café Americain werkt een Russische bartender, er loopt een Duitse ober rond, overal staan glazen op tafeltjes. In de VS werden al meteen ettelijke bars omgedoopt tot Casablanca en een etablissement in Philadelphia kopieerde nauwkeurig het gewelfde interieur van Rick's zoals dat in de Warner-studio was opgetrokken.

'Of all the gin-joints in all the towns in all the world she walks into mine' - maar kon je er ook iets bij eten? Eigenlijk niet ('What is your nationality?' I'm a drunkard'), maar dat heeft drie Amerikanen er niet van weerhouden een paar jaar geleden The Casablanca Cookbook samen te stellen: Wining and Dining at Rick's (verschenen bij Abbeville).

Ze zijn vindingrijk. Zo maak je hun 'Café Americain Almonds':

Verwarm de oven voor op 190 graden. Smelt een klont boter en meng er een theelepeltje komijn, een mespuntje cayennepeper en wat zout door. Roer er 150 gram gepelde amandelen door, leg de beboterde amandelen op de bakplaat of een stuk bakpapier en rooster ze (de noten af en toe keren) licht: minuut of acht.

'Gewone' olijven (in water met wat zout) kun je opwaarderen met de 'kruidenmix van Emil' (de croupier), die bestaat uit 4 teentjes knoflook uit de knijper, takje fijngesneden peterselie, 2 eetlepels gehakte verse korianderblaadjes, theelepeltje majoraan en idem tijm (eventueel gedroogd), zout en (cayenne)peper naar smaak.

Roer 3 eetlepels olijfolie en een halve eetlepel honing door 450 gram uitgelekte groene olijven met pit en voeg Emils mengsel toe. Een dag of wat in de koelkast laten staan.

Het kookboekje geeft bij de salades een recept voor sinaasappel met artisjokkenharten, maar deze Marokkaanse combinatie doet daar niet voor onder: sinaasappel met radijs. De van twee bosjes geplukte en gewassen radijsjes klein snijden en in een kom doen. Voeg toe: het sap van een citroen, 1 eetlepel oranjebloesemwater (te koop bij de toko), 2 eetlepels suiker, snufje zout. Roeren en een uurtje of wat koel wegzetten.

Vlak voor het opdienen de kleingesneden partjes van twee gepelde sinaasappelen erdoor en de salade bestuiven met een weinig kaneel.

Adriaan de Boer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden