'Richter Gnadenlos' ontslagen

De opmerkelijke carrière van de Hamburgse populist en ex-rechter Ronald Schill is dinsdag met een knal geëindigd. Volkomen onverwacht werd hij ontslagen door CDU-burgemeester Von Beust, zijn coalitiepartner....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Schill had gedreigd diens homoseksuele verhouding met de wethouder van Justitie openbaar te maken. Voor Hamburg is het een politieke rel zonder precedent.

Von Beust zei dat Schill 'qua karakter ongeschikt is' voor een hoge politieke functie. Als politiewethouder bestreed Richter Gnadenlos met harde hand de drugsoverlast in Hamburg. Maar hij kwam ook vaak in opspraak door zijn rechtse voorstellen.

Aanleiding voor het conflict met Von Beust waren de nevenverdiensten en andere affaires van een hoge medewerker van Schill. De oppositie en sinds maandag ook de burgemeester eisten diens aftreden. Maar Schill weigerde en dreigde uit de coalitie te stappen.

In een gesprek onder vier ogen met Von Beust op dinsdagmorgen bracht Schill ten slotte de eigen veronderstelde zonden van de burgemeester ter sprake. 'Ik heb hem eraan herinnerd dat hij zijn levenspartner Holger Kusch tot wethouder van Justitie heeft gemaakt. Zijn levenspartner die aan de Hansaplatz in zijn woning woont en met wie hij een homoseksuele verhouding heeft', zei Schill na zijn ontslag.

Hij klaagde dat zijn partij vaak wordt aangevallen op dit soort belangenverstrengeling. 'Von Beust beweert dat ik hem heb gechanteerd. Ik heb hem alleen opgeroepen niet met twee maten te meten', zei Schill.

Maar Von Beust vatte Schills woorden op als een poging tot chantage en maakte daarop diens ontslag bekend. Het openbaar ministerie onderzoekt nu of Schill zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging.

Von Beust zei dat Schills bewering onjuist is. Hij is al 25 jaar bevriend met wethouder van Justitie Kusch en verhuurt sinds een jaar zijn woning aan hem. 'Dat is alles, absoluut alles.' Op de bewering dat hij homoseksueel is, ging Von Beust niet in.

Schill beweerde dat Von Beust 'dat tegenover mij nooit heeft verborgen' en sprak zelfs over 'getuigen van de liefdesdaad' tussen Von Beust en Kusch. In het conservatieve Duitsland komen maar weinig politici voor hun homoseksualiteit uit, al is dat wel makkelijker geworden nadat de openlijk homoseksuele SPD'er Klaus Wowereit de burgemeestersverkiezingen in Berlijn won.

Von Beust wil de midden-rechtscoalitie met de 'Schill-partij' wel voortzetten, maar dan zonder Schill. De partij lijkt daartoe bereid, en ook Schill stemt toe. Zelf wil hij de politiek verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden