Richt de slaaprobot goed af, voor je het weet snurkt ie

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: slaaprobots.

Bard van de Weijer
De Sonmox-slaaprobot. Beeld
De Sonmox-slaaprobot.Beeld

Daar zit je dan met je Roomba die een jeugdtrauma heeft opgelopen. Dat het ding het plots vertikt onder de bank te zuigen, omdat hij eerder onder de Leolux Arabella is aangevallen door de kat. Kunstmatig intelligente robots kunnen in hun jonge jaren een trauma oplopen of verkeerd gedrag ontwikkelen dat lastig is af te leren, aldus de onlangs afgezwaaide robotprofessor Pieter Jonker. Hij zag robotvoetballers in paniek van het veld rennen omdat ze niet mochten botsen en moest met lede ogen toezien hoe zijn zelflerende looprobot Leo verstijfde om de straf te vermijden die hij eerder had gekregen zodra hij was gevallen.

Niets menselijks is de robot vreemd. Aan het eerste zelfhulpboek Help, mijn zorgrollator is in de puberteit! wordt gewerkt.

Een robotzuiger met een trauma is vervelend, zorgelijk wordt het als huishoudelijke apparaten niet alleen gezellig door de woonkamer scharrelen, maar ook het luchtruim kunnen kiezen. Wat er dan kan gebeuren, ziet u in een filmpje op het techblog van de Volkskrantsite. Fantasie natuurlijk, maar wel een die je naar de keel grijpt. Zeker omdat veel van de benodigde technologie gewoon bestaat. Zie het interessante gesprek met Max Tegmark.

Heil der mensheid

Het onderwerp leeft; deze week stonden op de opiniepagina's van de Volkskrant zowel sussende woorden ('We moeten AI niet als heilig of duivels zien, maar zorgen dat ze ons helpt en begrijpt') als waarschuwende ('Kunstmatige intelligentie die ons begrijpt, maar die wij zelf maar matig begrijpen, is het summum van gevaar').

Allebei is waar, al zou ik voor de zekerheid iets meer gewicht toekennen aan het donkere scenario en daar alvast wat plannetjes op bedenken. Voor het geval Roomba zich tegen u keert.

Dat slimme apparaten ook tot heil der mensheid kunnen dienen, bewijst een club Delftse studenten met hun slaaprobot Somnox; een kalm pulserend lijfje dat lieve geluidjes maakt en zo de slapelozen zou helpen aan een gezonde nachtrust. Deze week hebben ze via Kickstarter genoeg geld opgehaald om hun zachtademende knuffelworst in productie te kunnen nemen.

Ik zie voor me hoe over een paar jaar echtelieden ruggelings lepeltje-lepeltje liggen met hun knuffelrobot, om op actieve huwelijksmomenten hun toevlucht te nemen tot seksrobots die worden aangestuurd door kunstmatig intelligente porno - u las er vorige week over. Wat deze slaapkamertrends voor gevolgen hebben voor de procreatie, laat zich raden. Maar over dit gevaar lees je dan weer niets op de opiniepagina's.

Of Somnox is voorzien van kunstmatige intelligentie weet ik niet, maar ik wil gebruikers voor de zekerheid aanraden hun slaapbot bij zijn eerste acculaadcycli voorzichtig te trainen. Voor je het weet leert-ie verkeerd gedrag aan en ligt-ie luidruchtig naast je te snurken. Maar over Furby hadden we het ook al gehad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden