Richey wordt nog volop gespot

Volgens Tracy Jones, werkzaam in de Underground-bar in Fuerteventura, op de Canarische Eilanden, gebeurde er vorige week het volgende: 'Eén van de klanten schreeuwde opeens: ''Jij bent Richey van de Manic Street Preachers'' Hij rende naar de deur en binnen een paar seconden was hij verdwenen....

BERT WAGENDORP

Richey is Richey Edwards, voormalig gitarist en tekstschrijver van de rockband Manic Street Preachers uit Wales, pas nog te zien in Paradiso en een paar weken geleden door het Britse lifestyle-magazine Q uitgeroepen tot Best Band In The World Today. Of misschien was Richey Richey Edwards, want dat is nou net de vraag. Richey James Edwards is namelijk al sinds 1 februari 1995 verdwenen en niemand weet of hij nog leeft.

Toch wordt Richey nog regelmatig gezien, zij het dat hij tot dusver nog geen enkele keer tegenover zijn ontdekkers heeft bevestigd inderdaad de Richey te zijn. Meestal gaat hij er als een haas vandoor, als mensen hem menen te hebben herkend, zeggen de mensen die hem menen te hebben herkend.

Richey Edwards verdween uit zijn hotel in Londen aan de vooravond van een Amerikaanse tournee van de band. Twee weken later werd zijn Vauxhall Cavalier gevonden bij een benzinestation bij de brug over de Severn, die Wales verbindt met Engeland. De meest voor de hand liggende verklaring was zelfmoord: Richey was van de brug gesprongen. Maar zijn lichaam werd nooit gevonden. En de muzikant had een paar maanden eerder in een interview nog laten weten dat hij, ondanks psychische problemen, nimmer aan suïcide had gedacht.

Dat het met Edwards niet helemaal goed ging, was in de voorgaande jaren al vaker gebleken. Het beroemdste voorval speelde zich in 1991 af tijdens een interview met de journalist en dj Steve Lamacq. Die verweet de Manic Street Preachers 'niet echt' te zijn, waarna Edwards, om het tegendeel te bewijzen, met een scheermesje '4 Real' in zijn onderarm kerfde. Tijdens een optreden in Thailand gaf hij zich andermaal over aan zijn zorgwekkende neiging tot zelfverminking, door met een mes zijn borstkas te bewerken.

In 1994 werd het daarom beter geacht Edwards tijdelijk op te nemen in een psychiatrische inrichting. Hij was depressief, alcoholist en leed ook aan anorexia. Maar na behandeling keerde hij terug bij zijn drie maten, James Dean Bradfield, Sean Moore en Nickey Wire, en al het leed leek geleden. Tot dat een paar maanden later dus een al te optimistische inschatting bleek. Twee maanden lang wachtte de rest van de band wanhopig op hun vriend, vervolgens besloten zij gedrieën verder te gaan.

En daarna kwamen dus de Richey-waarnemingen, her en der over de wereld. Zo verklaarde universiteitsdocent Viv Morris in maart 1997 dat hij er zeker van was Edwards te hebben gezien op de markt in Goa, India.

De drie overgebleven bandleden geloven niet dat Edwards dood is. Zij storten trouw een kwart van de miljoenen die zij sinds zijn verdwijning hebben verdiend in een speciaal fonds, zodat hun vriend zich geen financiële zorgen hoeft te maken als hij eindelijk weer opduikt. Scotland Yard meldde na de laatste waarneming op de Canarische Eilanden dat het onderzoek naar de popmuzikant nog steeds doorgaat. De laatste cd van de Manic Street Preachers heet This Is My Truth Tell Me Yours. Mocht Edwards nog op aarde rondlopen, dan wordt dat inderdaad wel eens een keer tijd.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden