Richard Yates

Mooie roman waarin Yates zichzelf over twee personages verdeelt.

Richard Yates: Een geval van ordeverstoring

***


Uit het Engels vertaald door Marijke Emeis. De Arbeiderspers; 285 pagina's; euro 21,95.


Alle romans en verhalen van Richard Yates (1926-1992) zijn variaties op dezelfde thematiek. Meestal handelen ze over een jongeman, soms een jonge vrouw, met wenkende perspectieven en schijnbaar talent. Een succesrijke loopbaan en een gelukkig leven lijken slechts een kwestie van tijd.


In afwachting daarvan is er nog even het grauwe heden - belichaamd door een weinig avontuurlijk huwelijk, een onaanzienlijke baan en een keurig huis in een brave buitenwijk - dat draaglijk wordt gemaakt door vluchtgedrag via overmatige consumptie van alcohol.


Maar als succes en geluk uitblijven, is drank alleen niet meer genoeg. Dan kiest de hoofdpersoon ervoor los te breken uit de verstikkende alledaagse werkelijkheid en een einde te maken aan zijn huwelijk, op zoek naar groenere weiden.


Met Een geval van ordeverstoring (Disturbing the Peace) verscheen inmiddels de zesde Yates-titel in Nederlandse vertaling. Op de eerste pagina's belt advertentieruimteverkoper John Wilder vanuit een hotel zijn vrouw ('Ik heb gedronken, maar ik ben niet dronken') met de mededeling dat hij niet meer thuis komt. Zijn ideaal is een toekomst in de film, maar wat volgt zijn een zenuwinzinking en een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis.


Via Wilder en diens kameraad annex tegenstrever Chester Pratt, een schrijver die de drank heeft overwonnen en werkelijk een nieuw leven begint, geeft Yates in deze roman openhartiger dan ooit een kijkje in zijn eigen ziel. Beide personages lijken polen van zijn eigen persoonlijkheid te vertegenwoordigen.


Een geval van ordeverstoring haalt niet het glorieuze niveau van Revolutionary Road en Paasparade, maar ook in deze dicht op Yates' eigen huid geschreven roman spatten de authenticiteit en zeggingskracht er af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.