Richard Pardijs, onderwijzer

'GA GEZELLIG met ons mee naar de pedagogische academie', zeiden zijn vrienden. Dat gaf de doorslag. Ze zaten in de laatste klas van de havo....

Tekst en foto: Daniel Koning

'Er is nu een enorm tekort aan onderwijzers, maar toen wij afstudeerden, had je voor elke vacature nog driehonderd sollicitanten. Er werd ons geadviseerd een andere richting te kiezen: ''word maar rij-instructeur, dat is ook lesgeven''.'

Tijdens zijn diensttijd schreef hij wel honderd sollicitatiebrieven, maar telkens luidde het antwoord: 'Het spijt ons u te moeten meedelen dat de keuze is gevallen op iemand met ervaring.' Toen hij de moed al bijna had opgegeven, kreeg hij een tijdelijk contract aangeboden bij de lts in Huizen.

'Daar heb ik veel geleerd op het gebied van orde bewaren. Ik had achttienjarigen in de klas die riepen: ''Meneer, je zit aan de verkeerde kant van het bureau.'' Eenentwintig was ik.

'Op 1 januari 1986 ben ik hier in Weesp begonnen, op de christelijke basisschool Kors Breijer. We hadden 170 leerlingen, nu hebben we er 260. Ik heb in de loop der jaren alle groepen gehad, van een tot en met acht. Mijn voorkeur ligt bij de bovenbouw, daar kun je de kinderen heel gericht dingen bijbrengen. Al was het onderwijs niet zo'n bewuste keuze, ik ben toch wel een echte schoolmeester.

'Dat tv-spotje klopt, elke dag is anders. Kinderen zijn zelfstandiger en mondiger tegenwoordig. Daarmee heb ik geen enkele moeite. Ze tasten altijd grenzen af. Aan mijn gezicht zien ze wel hoe ver ze kunnen gaan.

'De school is een afspiegeling van de buurt. We hebben hier een hele goede mix. Ik heb 29 kinderen in de klas, van wie ongeveer een kwart van buitenlandse oorsprong is. Ze gaan met respect met elkaar om. Islamitische kinderen vertellen over hun cultuur, een Marokkaans meisje helpt een Vietnamees meisje met aardrijkskunde, een Turkse jongen zit met zijn blanke vriendje achter de computer.'

Richard is groepsleerkracht van groep zes, coördinator midden- en bovenbouw, computercoördinator en adjunct-directeur. Omdat leraren in opleiding hier stage lopen, heeft hij tijd voor zijn adjunct-taken.

'Het doet me pijn dat het imago van het onderwijs zo slecht is. Ik heb wel een paar tips voor de staatssecretaris: ga leraren in opleiding betalen en zorg voor functie-differentiatie. Een onderwijzer in de Bijlmer moet meer verdienen dan ik hier, die heeft veel meer zorgleerlingen. Ik heb nu negentien dienstjaren en ik verdien 70 duizend bruto per jaar.

'Ooit wil ik nog eens directeur worden van een iets kleinere school. Ik hou van de combinatie lesgeven en organiseren.

Je moet heel flexibel zijn in dit vak. Vroeger was een schoolmeester een wandelende encyclopedie. Tegenwoordig ben je al voor 80 procent geslaagd als je sociale vaardigheden hebt en organisatietalent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden